Новини - Свят

Стартира единна електронна платформа за търсене на донорски клетки в ЕС
Прочетена: 414 пъти

Европейска интернет платформа за проследяване на донорски тъкани и клетки чрез кодове ще помага на специалистите и местните здравни власти бързо да откриват и осигуряват нужния материал на своите реципиенти в рамките на целия Европейски съюз, обяви здравната служба на Европейската комисия.

 

Платформата работи от днес и съдържа информация за всички 2800 лицензирани банки за тъкани и стволови клетки в общността, както и категории на всички продуктови кодове. Освен това осигурява на потребителите безплатен, лесен и ефективен инструмент за създаване на единен европейски код (Single European Code - SEC) за всеки вид тъкан или стволова клетка, като взима под внимание не само размерите им, но и формата им на приложение - за лични цели, проучвания, частни болници или държавни лечебни заведения.

 

Новият стандарт на Единния европейски код (SEC) е важен инструмент за осигуряване на по-добра сигурност на пациентите, защото позволява проследяването на тъканите и клетките по целия път на доставка - от донора до реципиента, отбелязват от здравната служба на Европейската комисия. В случай, че по веригата бъде засечен материал, който не отговаря на критериите за качество и безопасност, платформата позволява бързо изтегляне на всички тъкани и клетки от същия донор.

 

България ще може да ползва платформата от 29 април 2017 г., ако успее да транспонира изискванията на Единния европейски код (SEC) в българското законодателство до 26 октомври 2016-а. Стандартите за качество и безопасност на човешките тъкани и клетки са описани в европейска директива от 31 март 2004 г., в която фигурира и списък на биологичния материал (като костен мозък, репродуктивни клетки, роговици, кожа и прочие), който ще бъде идентифициран от единната платформа с кодове. Необходимо е държавата ни да се запознае и с Директивата от 8 април 2016 г. за техническите изисквания по изграждането и поддръжката на система за кодиране на човешки тъкани и клетки.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития