Събития -

октомври 2016

ПВСЧПСН
     
      
7 октомври
Петък
Стартира акция за измерване на вредните емисии от изгорелите газове на автомобилите
гр. София
гр. София
16:38 - 17:38 ч.

На 07.10.2016 г., петък от 10:00 ч. в София стартира акция за измерване на вредните емисии от изгорелите газове на автомобилите. Инициативата е част от активностите на Асоциация „Диабет тип 2” и Коалиция за климата-България.

 

В акцията ще участват екипи на Отдел "Пътна полиция"-СДВР и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” на входа и изхода на град София при бул. „Ботевградско шосе”, които чрез газ-анализатори ще измерват емисиите отработени газове на движещите се коли, а неизправните превозни средства ще бъдат спирани от движение. Гражданите ще получават и информационни материали за различните източници на замърсяване и вредата, която те нанасят върху здравето.

 

Целта на акцията е да се насочи общественото внимание и да се започнат реални действия за решаване на проблема с вредните емисии от транспорта, които са основна причина за високите нива на замърсяване на въздуха в градовете.

 

Акциите за измерване на отработени газове ще продължават регулярно през годината.

 

Световната здравна организация определи въздуха в страната ни като опасен за здравето на хората. София е на първо място в класацията на Европейската агенция по околна среда за най-замърсена столица в Европа. Броят на преждевременните смъртни случаи в България поради високите нива на замърсяване, варира между 14 000 и 18 000 души годишно. В тази цифра не се включват тежките белодробни заболявания, болестите на сърдечно-съдовата система, на мозъка и на репродуктивната система, които са в резултат или се обострят от качеството на въздуха, който дишаме.