Събития -

май 2016

ПВСЧПСН
      
     
10 май
Вторник
Старт на национална информационна кампания за алергиите
Университетска болница „Александровска”
гр. София
10:00 - 13:00 ч.

На 10.05.2016 г., вторник, от 11:00 часа в аудитория „Янко Добрев” на II хирургия в Университетска болница „Александровска” ще бъде даден официален старт на Национална информационна кампания „Имате ли алергия? Да вървим заедно по пътя на превенцията и контрола!”.

 

От 10 до 11 часа гостите на събитието ще имат възможността да разгледат специално подготвените диагностични кътове, където ще могат да изследват своята алергия и показатели на дишането. В допълнение, участниците ще имат възможността да разгледат специално подготвена изложба на различните растителни видове, които предизвикват алергии, да видят под микроскоп основните алергени и да се запознаят с българския поленов календар.

 

В рамките на събитието ще бъде представено и информационното видео, което цели да популяризира кампанията. След края му всички заедно, съвместно с официалните лица - гости на събитието, ще засадим дръвчета в парка на болницата, в близост до Клиниката по алергология, в подкрепа на опазването на чистия въздух и околната среда, като важни фактори за превенцията на астмата и алергиите.

 

Кампанията „Имате ли алергия? Да вървим заедно по пътя на превенцията и контрола!” се реализира от Българското дружество по алергология (БДА), съвместно с Асоциацията на българите боледуващи от астма, алергии и ХОББ (АББА) и със съдействието на Комисията по здравеопазването към 43-тото Народно събрание, Университетска болница „Александровска” - София, Медицински университет - София и Европейската академия по алергология и клинична имунология (EAACI).

 

За участие в събитието са поканени:

 

  • Д-р Даниела Дариткова, Председател на Комисия по здравеопазването към 43-то Народно събрание
  • Г-жа Йорданка Фандъкова, Кмет на Столична община
  • Доц. д-р Костадин Ангелов, Изпълнителен директор на УМБАЛ „Александровска”
  • Проф. д-р Васил Димитров, Председател на Българското дружество по алергология
  • Г-жа Диана Хаджиангелова, Председател на Асоциацията на българите боледуващи от астма, алергия и ХОББ
  • Акад. д-р Богдан Петрунов, Зам. председател на Българското дружество по алергология, Национален център по заразни и паразитни болести, Лаборатория по алергия и алергенни препарати
  • Доц. д-р Мария Стаевска, Началник на Отделението по имунопатология на Клиниката по алергология към УМБАЛ “Александровска”, преподавател по Клинична алергология към Медицински университет - София