Събития -

февруари 2017

ПВСЧПСН
  
     
21 февруари
Вторник
Старт на кампания „Рекламата на цигари им продава цигари“
БТА
гр. София
11:00 - 12:00 ч.

На 21.02.2017 г., вторник, от 11:00 часа в БТА ще се проведе пресконференция на тема: „Рекламата на цигари им продава цигари“ – начало на политическа и застъпническа кампания за освобождаване на децата и младежите от тютюневата реклама. Организатори са Коалиция за живот без тютюнев дим.

 

От организацията коментират, че въпреки действащите законови ограничения за реклама на тютюневи изделия в електронните и печатни медии, тютюневата индустрия атакува българските граждани с маркетингови и промоционални послания, които нормализират и легитимират тютюнопушенето като приемлива социална практика. Това прави децата и младите хора податливи на манипулация и ги поставя в зависимост от тютюна, често до края на дните им.

 

България е на второ място в Европа по брой на младежите на 15-годишна възраст, които пушат поне веднъж седмично, сочи доклад на Световната здравна организация от 2016 г. 30% от момичетата и 21% от момчетата у нас пушат с такава честота.

 

За проблемите и данните, необходимите законови промени и очакваните социални, здравни и финансови ползи от тях, както и за провокативната визуална кампания, която вече активно се споделя в интернет, ще говорят:

 

  • Д-р Гергана Гешанова – председател на Коалиция за живот без тютюнев дим;
  • Д-р Маша Гавраилова – председател на сдружение „България без дим“, бивш началник отдел „Опазване на общественото здраве“ в МЗ;
  • Радослав Бимбалов – управляващ партньор в The Smarts;
  • Модератор: Павел Антонов, д.ф.н., управляващ редактор на BlueLink.net – мрежа за гражданска активност и член на УС на Коалиция за живот без тютюнев дим.