Събития -

октомври 2017

ПВСЧПСН
      
     
5 октомври
Четвъртък
Старт на кампания „Открито за диабета“
17 ДКЦ
гр. София
10:30 - 11:00 ч.

На 05.10.2017 г., четвъртък, от 10:30 ч. в „ДКЦ св.Лука –Диабетен център“ (бул. Евлоги Георгиев“ № 108, до 17-то ДКЦ) в София ще бъде даден старт на кампания „Открито за диабета“ на фармацевтичната компания Sanofi. За трета поредна година посланик на кампанията е най-добрата българска спринтьорка Ивет Лалова. За да насърчи повече хора да се изследват, спортистката ще измери нивата на кръвната си захар пред медиите. Това ще бъде своеобразен старт на поредицата безплатни измервания на кръвна захар и гликиран хемоглобин, които ще се проведат в различни градове на България.

 

Захарният диабет е едно от най-разпространенитe социално значими заболявания. По данни на Международната диабетна федерация (IDF) с тази диагноза живеят над415 млн. души т.е. всеки 11-ти човек по-света е с диабет, но близо половината от тях са недиагностицирани. Статистиката показва също, че през 2015 г. на всеки 6 секунди по света е умирал по един човекот диабет. В България по данни наIDF броят на хората с диабет на възраст между 20 и 79 години е над 450 000.

 

Ранната диагностика на диабета и контролът над заболяването, предпазват отусложненията, които могат да са сериозно инвалидизиращи. Около 45% от българите обаче, никога не са си правили изследване за диабет, въпреки препоръката подобен преглед да се извършва всяка година.