Новини - България

Станимир Хасърджиев: Искрено се надявам, че лекарства с изтекъл срок на годност не са прилагани на онкоболни
Прочетена: 229 пъти

"За нас беше голяма изненада това, което прокуратурата е констатирала. И все пак пазя някаква надежда, че всичко има своето обяснение и не са застрашавани животът и здравето на пациентите".

Това сподели пред Redmedia председателят на Националната пациентска организация (НПО) д-р Станимир Хасърджиев по повод констатираните от прокуратурата нарушения в Специализираната болница по онкология (СБАЛО) в столицата.

 

Както вече е известно, обвинението твърди, че директорът д-р Валентин Ангелов е одобрявал разходи по обществени поръчки за доставка на онколекарства с изнекъл срок на годност на реални цени. По случая д-р Ангелов получи мярка за неотклонение "подписка". Веднага след това самият той подаде оставка, която министърът на здравеопазването проф. Николай Петров прие още вчера.

"Нямам представа дали са закупувани такива лекарства. Така твърдят от прокуратурата, но всичко тепърва трябва да се докаже. Единствените органи, които могат да се произнесат дали това е допустимо, са прокуратурата и Изпълнителната агенция по лекарствата", допълни д-р Хасърджиев.

В Националната пациентска организация не са постъпвали сигнали от пациенти за съмнителна употреба на медикаменти в онкологиите, увери още председателят на организацията. От там не са чували и хипотезата, че поръчването на лекарства с изтекъл срок на годност е практика в някои лечебни заведения, тъй като количествата се даряват или се предлагат на около 10% от пазарната им стойност. Информацията даде тази сутрин в ефира на БНТ здравният министър проф. Николай Петров.  

"Не сме получавали такива сигнали по простата причина, че пациентът не вижда точно какво лекарство му слагат. Банките и вливките се подготвят предварително и болният няма как да следи партидни номера, срок на годност и прочие", сподели д-р Хасърджиев.

По думите му до момента не е имало толкова притеснителен за пациентите случай. Миналата година Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) беше подала сигнал до прокуратурата, че болница във Варна поръчва много повече онкомедикаменти, отколкото е легловата й база, но така и никой не разбра какъв е резултатът от тази проверка, разказа д-р Хасърджиев. Затова, по думите му, е изключително важно настоящият казус бързо да бъде разрешен.  

"Този случай възможно най-бързо трябва да бъде изяснен, защото изтичането на подобна информация в публичното пространство е обезпокоителен – той тревожи пациентите и създава напрежение сред лекарите", категоричен е председателят на НПО.  

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития