Новини - България

Станимир Хасърджиев: Българите масово са пред дилема дали да си купят храна или лекарства
Прочетена: 3774 пъти

България е на опашката по ниво на доходите в Европа, на челни позиции по смъртност и заболеваемост и може би единствената европейска държава, в която гражданите са склонни да взимат заеми, за да се лекуват. В това отношение здравната система е длъжник на пациентите, сподели председателят на Националната пациентска организация (НПО) д-р Станимир Хасърджиев на кръгла маса за тежестта на ДДС върху личните и публични разходи за лекарства.

 

Освен че е беден, българинът е и болен, но най-страшното е, че твърде често се изправя пред трудната дилема кой от всички предписани медикаменти да си купи. Защото за терапията на най-масовите заболявания, от които годишно най-много хора умират, пациентите трябва да плащат от джоба си.

"Имаме случаи, и това е масово в България, на хора, които са изправени пред избора дали да си купят храна или да си купят лекарство. А ако си купуват лекарство, дали да е това за хипертонията или да са капките за глаукомата, защото без тях ще ослепея. Дали е по-хубаво да имам високо кръвно или да виждам", питат се пациентите, разказа Хасърджиев.

Според него е нечовешко болните да бъдат поставяни пред подобен избор, а ДДС от 20% върху лекарствата е цинично в една такава ситуация. На практика се получава така, че най-бедният гражданин плаща най-високия данък на своята държава, допълни председателят на НПО.

"Призивът ми е да се преосмисли тази политика и от единствената държава в Централна и Източна Европа, която е наложила такова бреме върху своите граждани - да взима 20% данък върху борбата им за живот и здраве, България да се превърне в държава, която води политика за икономически растеж и за подобряване здравето на хората, така че да са здрави в собствената си държава", коментира още Хасърджиев.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития