Новини - България

Стандартите по Спешна медицина влизат в болниците догодина
Прочетена: 2245 пъти

Шест месеца отсрочка получават лечебните заведения със спешни центрове и отделения, за да изпълнят изискванията на новия стандарт по спешна медицина. Всички те трябваше да изпълнят новите критерии до края на юни, но с промени в наредбата за утвърждаване на стандарта Министерството на здравеопазването удължава срока до края на тази година.

"Промяната се налага поради оспорване на утвърдения с наредбата медицински стандарт „Спешна медицина“ в частта за болничната помощ и целесъобразността тези изисквания да влязат в сила след произнасяне на Върховния административен съд", се казва в мотивите на здравното ведомство, публикувани на официалната му интернет страница.

Стандартът беше оспорен пред Върховния административен съд (ВАС) в началото на февруари тази година от Центъра за защита правата в здравеопазването и сдруженията на частните и общински болници, защото според тях новите критерии въвеждат неизпълними изисквания за площ, персонал и оборудване на спешните приемни отделения.

 

Според новите условия те трябва да бъдат само от 2-ро и 3-то ниво на компетентност, да се разполагат на минимум 700 кв. м. площ и поне 30% от леглата за активно лечение в болниците да бъдат заделени за обслужването на спешни пациенти. Допълнително се изисква отделенията да имат най-малко 2 реанимационни поста, осем легла и поне 12 поста за прегледи на пациенти, да разполагат с минимум 6 специалисти по анестезиология, реанимация или спешна медицина, както и с общо 12 лекари на щат.

"Измененията (в наредбата - бел. ред.) са свързани и с предстоящото предварително поетапно пилотно въвеждане и тестване на разработените протоколи за медицински триаж и диагностично-терапевтични протоколи и алгоритми в практиката на структурите за спешна медицинска помощ, след което те да бъдат утвърдени като задължителни изисквания в системата за спешна помощ", уточняват още от Министерството на здравеопазването.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития