Новини - България

Сред злоупотребите във фонда: Неизгодни договори, плащане за частна квартира, гориво и обучение на лекари
Прочетена: 426 пъти

Разследването срещу Център „Фонд за лечение на деца“ е започнало още през месец юни миналата година след получен сигнал за финансови злоупотреби във фонда. Това обяви на брифинг във връзка с проведената вчера съвместна акция между Специализираната прокуратура и ГДБОП шефът на антимафиотите главен комисар Ивайло Спирдонов. В последствие докладът от проверката на Инспектората на Министерството на здравеопазването е допринесъл за оперативната работа на антимафиотите. По случая са използвани и специални разузнавателни средства.

"Заедно с Министерството на здравеопазването бяхме подготвили реализацията да протече, така че да не наруши работата на фонда, изземвани са документи като ксерокопия, само и само да не нарушим работата и процедурата по изпращането на лица за лечение в чужбина", добави Спирдонов.

Директорът на Апелативната Специализирана прокуратура Даниела Попова припомни, че по случая са задържани 8 души, сред които и шефът на фонда Павел Александров. Кои от тях ще бъдат привлечени към наказателна отговорност предстои да прецени наблюдаващият прокурор.


Към настоящия момент са извършени претърсвания и изземвания от 6 кабинета в сградата, където се помещава фонда, от 6 домашни адреса, направени са и 8 обискa на лица.

„Разпитани са и към момента текат разпити на свидетелите, чиито показания са от съществено значение за изясняване на обстоятелствата по делото и за изясняване на предмета на разследване", каза Попова.

Тя добави, че все още се събират доказателства за множество престъпления, извършени от длъжностни лица, които са били назначени във фонда.


Някои от злоупотребите са:

 

  • Сключване на неизгодни договори, с лице, което е било използвано за посредник с чуждестранна болница.
  • Лекуващи се във Франция деца са настанявани в частна квартира, за която е плащано значително повече, отколкото са разходите в други държави, където децата са използвали посолствата.
  • При спешни случаи са използвали външни експерти за определянето на лечебни заведения, като от списъка на външните експерти, в който има 40 или 50 лица, са използвани предимно трима от експертите, които са насочвали децата в клиниките, в които работят те.
  • Пътна книжка на личния автомобил на директора на фонда показва, че той е отразявал пробега километри и е получавал пари за изразходваното гориво.
  • Целеви средства за лечение на деца са изразходвани не по предназначение, изпращани са лекари на обучение в чужбина и са им заплащани по 10-12 хил. евро.

 

Прокурор Даниела Попова съобщи още, че в дома на шефа на фонда са намерени 16 хил. евро. В банков сейф са открити множество юбилейни монети на доста висока стойност и към настоящия момент има назначена експертиза.


"Предстои работа по материалите, които са събрани вчера при претърсванията и изземванията и едва тогава ще можем да кажем дали ще разширим кръга на престъпленията, към които ще привлечем лицата като обвиняеми“, каза Попова. „Интересно вчера като находка е, че намерихме един от протоколите на Обществения съвет на фонда, който не е подписан от миналия месец, а вече по него са изпратени за лечение няколко от децата, но тепърва предстои да бъде изяснен случая”, коментира тя.


Говорителят на Главна Прокуратура Румяна Арнаудова добави, че разследването не е установило искане и получаване на подкупи от родители на деца, които се нуждаят от лечение. В случая става дума за друг вид подкуп, свързан със служебното положение на директора на фонда.

„Деца, които се нуждаят от лечение по препоръка на експерти се насочват към лечение в български лечебни заведения, където такова лечение е било проведено и в резултат на тези действия на директора на фонда са били изплатени паричните средства за лечение на деца от НЗОК и са доплащани средства от самия фонд”, обясни Арнаудова.


Няма да се пречи на лечението на децата


Говорителят на Главна Прокуратура бе категорична, че акцията няма по никакъв начин да попречи на нито едно дете, което се нуждае от лечение.

Действията на прокуратурата не са и не могат да доведат до преустановяване, забавяне или затрудняване на процеса по отпускане на средства за лечение на деца", каза тя.


Същото уверение даде и по-рано днес премиерът Бойко Борисов като каза, че предвидените за лечението на децата пари са преведени.


Назначеният след вчерашната акция нов директор на фонда проф. Владимир Пилософ свика днес заседание на Обществения съвет, на което е взето решение за лечението на 13 деца.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития