Новини - България

Справянето с гнева и агресията влиза в програмата на учениците
Прочетена: 853 пъти

Мирното решаване на конфликти и превенцията на насилието сред подрастващите ще бъдат част от темите, които учениците ще дискутират в задължителния "Час на класа" през новата 2016/2017 учебна година. Те са част от проекта на нов държавен образователен стандарт за гражданско, здравно, екологично и интеркултурно образование, представен днес от Министерството на труда и социалната политика.

 

Всяка детска градина и училище ще приема свои програми по този стандарт, като се съобразява с формите на свободна подготовка и извънкласни дейности на учениците. Предвижда се работата в "Часа на класа" да бъде посветена на превенцията на насилието, справянето с гнева и агресията, както и мирното разрешаване на конфликти. В програмата са включени също безопасността при движението по пътищата и защитата при бедствия и аварии.

"Целта на стандарта е учениците не само да познават институциите и ценностите на демокрацията, но и чрез различни дейности да се формират като личности с позиция и способност да защитават своите права, да участват в гражданския, политическия и социалния живот – да могат да изразяват гражданската си позиция, да вземат решения за своето развитие, да носят отговорност за поведението си", са основните мотиви в проекта на социалното министерство.

Стандартът позволява и организирането на различни кампании в подкрепа на здравето, толерантността, социалната чувствителност, правата на човека и прочие.

 

Сред останалите теми за "Часа на класа" са патриотичното възпитание и изграждането на националното самочувствие, предприемачеството и управлението на личните финанси, защитата на родината и военното обучение, превенцията на тероризма и поведение при терористична заплаха, превенция и противодействие на корупцията. От МОН се надяват в програмата да намерят място и лекции за защитата на потребителите.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития