Любопитно -

Спортуващите и пиещите бира са "по-апетитни" за комарите
Прочетена: 401 пъти

Знаете ли, че комарът е най-смъртоносното животно в света? Според Световната здравна организация комарите, които разпространяват вируси като Зика и малария, са причина за смъртта на повече от 1 милион души всяка година.

 

Тези двукрили насекоми разпространяват Зика, Денга, Чикунгуня и малария. Но вероятно сте забелязали, че хапят някои хора повече от други. Според учените това не се дължи на „по-сладката кръв”, а е свързано в по-голямата степен с миризмата на кожата. При всеки човек тя е покрита с различни комбинации бактерии. И всички тези бактерии произвеждат различни химикали. При някои хора миризмата от комбинации от тези химикали ги прави неустоими за комарите. Друга интересна теза е, че спортуващите привличат повече досадните насекоми. Причина за това е повишената температура на тялото, въглеродния диоксид, който издишат и млечната киселина. „Апетитни“ за комарите се оказват и хората, които се потят повече, както и любителите на бира.

 

Ако мислите, че комарите ви обръщат специално внимание, може би сте прави. За да се предпазите от тях, използвайте репеленти, спрейове, свещи или дори мрежи срещу комари.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития