Новини - В медиите

Според родители: Лабиринт от процедури и становища бави лечението на деца в чужбина
Прочетена: 385 пъти

Фондът за лечение на деца протака заминаването на малките пациенти в чужбина, оплакаха се в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" родителите Мария Начева и Николай Николов. По думите им техните заявления за получаване на финансова помощ от Фонда са подадени преди 3 месеца, но подмяната на ръководството и показните арести на 20 април твърде много са забавили решенията, касаещи децата им.

"Нямаме представа защо протакат, за време, в което ние сме получили всички регламентирани по правилник становища и документи. Ние сме лишени от информация. Лично от г-н Пилософ разбрах, че той смята да води преговори с руснаците, които да покани в България и операцията да се осъществи тук. Проблемът е, че ние гоним срок, който е средата на юни месец, за да отидем до Сърбия и да оперираме децата си. Не се знае едни евентуални преговори колко време ще продължат. И ние изпускайки този срок, ще се наложи да чакаме още три месеца – евентуално до октомври, когато е следващото посещение на руснаците в Сърбия", обясни г-жа Начева.

Случаят на Николай Николов е сходен с този на г-жа Начева.

"В края на февруари подадохме документи, после получихме писмо, в което ни казаха, че в 14-дневен срок ще бъде разгледан нашият случай. Малко по-късно ни информираха, че трябва да заведем детето в Пирогов за становище. След прегледа ни казаха, че становището ще бъде изпратено по служебен път във Фонда. Датата за разглеждането се провали заради смяната на ръководството", разказа Николов.

В отговор новият директор на Фонда проф. Владимир Пилософ показа в ефира писмо от руснаците, които оповестяват, че няма да дойдат в България на 12 юни, а чак зимата.

"При това положение нещата са ясни и прости – организираме пътуването на децата. В България има определени правила в медицината и те трябва да се спазват. Първо, ние нямаме нито един документ, че всяко едно от тези деца е прегледано реално от руснаците. Нямата тяхна епикриза. Това е пропуск на документацията", коментира проф. Пилософ.

По думите му трябва да се признае, че Общественият съвет няма компетентността да взима решения по медицински въпроси, защото в състава му влизат само шестима лекари. Освен това често медицинската документация на децата е лошо подготвена, поради което се налага преразглеждане или връщане за допълнителни становища.

 

Друг проблем е, че Фондът няма информационна система, всичко трябва да се прави на ръка, а след задържането на петима души от администрацията, тя изпитва остра криза на кадри. По думите на проф. Пилософ обаче Министерството на здравеопазването вече е командировало 7-8 души във Фонда и ръководството му вече разполага с целия необходим персонал, за да върши добре работата си.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития