Новини - България

Специализанти и докторанти ще се борят за годишните стипендии на БЛС
Прочетена: 2420 пъти

С 400 лв. месечно в продължение на цяла година могат да подпомогнат обучението си младите специализанти и редовни докторанти, ако имат висок успех и са готови да останат в България. Това са условията на консурса за стипендианти по програмата за финансово подпомагане на младите медици, която Българският лекарски съюз (БЛС) организира за пета поредна година.

 

Право на участие в проекта имат специализанти или редовни докторанти, които са на възраст до 35 години. Те трябва да имат общ успех от семестриално завършено образование по медицина не по-малко от 4,50 и общ успех от положени държавни изпити не по-малко от 4,50. Другите изисквания са за конкретен брой публикации, участия на конгреси и препоръки от най-малко три хабилитирани лица в областта, в която се кандидатства.

 

Крайните оценки ще се поставят от специална комисия, създадена от БЛС, а отпускането на самите стипендии ще започне на 1 януари 2017 година. По воля на дарителя стипендията може да бъде продължена до успешното полагане на изпит за съответната специалност или до придобиване на степен "доктор".

 

По този начин съсловната организация се надява да подпомогне поне 100 млади лекари до края на следващата година. През 2016-а стипендии получиха 61 души, а през 2015-а общо 52-ма.

 

Срокът за кандидатстване е от 1 до 31 октомври 2016 г., като самите заявления се подават в офиса на съсловната организация. Пълният списък с необходимите документи за участие в конкурса е публикуван на сайта на съюза.

 

От БЛС съобщават, че основен източник на средства са целеви дарения от фирми, институции и други организации, както и физически лица, средства по проекти и програми, а също така и средства на лекарската организация.

 

По данни на БЛС всяка година между 500 и 600 лекари се сдобиват с удостоверения за работа в чужбина. Никой не знае дали наистина заминават, но според различни проучвания около 60% от завършващите студенти по медицина обмислят варианта да продължата кариерата си зад граница. Затова младите лекари, които получат годишна стипендия от БЛС, подписват декларация, с която обещават, че поне 12 месеца след като са получили и последната сума, ще останат да работят в България.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития