Новини - България

Специалистите по здравни грижи дават 100 дни на Ананиев да им вдигне заплатите или ще протестират
Прочетена: 16558 пъти
Снимка: УМБАЛ "Александровска"

Специалистите по здравни грижи в страната ще дадат 100 дни кредит на доверие на новия министър на здравеопазването Кирил Ананиев. Това решение взеха участниците в Националния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ), който се проведе вчера в централата на съсловната организация в София. Те очакват от министър Ананиев и екипа му реални действия по отношение на исканията, които предяви БАПЗГ преди месец в открито писмо до президента, министър-председателя, председателите на 44-тото Народно събрание и Комисията по здравеопазването, до министъра на здравеопазването и медиите. 

 

Сред тях са стартова заплата за всеки специалист по здравни грижи в размер на три минимални работни заплати за страната, диференцирано заплащане на труда, съобразно придобитата квалификация и приемане на стандарти по здравни грижи с ясен регламент за броя на медицинските сестри, акушерките, фелдшерите/лекарските асистенти, рехабилитаторите, медицинските и рентгеновите лаборанти в болничната и извънболничната помощ, детското и училищното здравеопазване.

 

От БАПЗГ отново алармират за нарастващия кадрови дефицит, който достигна 35 000 медицински специалисти.

 

Участниците в Националния съвет на БАПЗГ взеха решение, ако не се предприемат стъпки за решаване на поставените проблеми, да гласуват за предприемане на протестни действия на своето следващо заседание, което е насрочено за средата на март 2018 г.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития