Новини - България

Специалисти: Липсва система за ранно насочване на хора с остеопороза към специалист
Прочетена: 839 пъти

Остеопорозата е социалнозначимо заболяване, но нашата здравна система все още не го разпознава като такова. Смъртността, която е вследствие от различни видове счупвания, е много по-висока в сравнение със смъртността в общата популация, но нито здравните, нито социалните, нито икономическите последици от този факт не се осмислят на управленско ниво. Този извод прозвуча по време на журналистически семинар на Федерация „Български пациентски форум“ (ФБПФ), посветен на темата за съвременните насоки в диагностиката и лечението на остеопорозата, както и на въпроса за липсващата превенция в тази област.

 

При наличие на остеопороза рискът от смърт при фрактура на китката нараства 2 пъти, при фрактура на гръбначния стълб той е 5 пъти по-висок, при фрактура на бедрената шийка нараства 2 пъти, съобщи ендокринологът доц. Пламен Попиванов. В допълнение той поясни, че хората, които остават дълго време на легло след фрактура са многократно по-застрашени от тежки усложнения като белодробна пневмония, сърдечно-съдови инциденти и мозъчен инсулт. Разходите за лечението им също нарастват многократно. В същото време се пренебрегват и непреките разходи, свързани с отсъствието на близките от работа поради необходимост от гледане и обслужване. А всичко това би могло да се избегне със своевременно измерване на костната плътност, ако хората се насочват рано към специалист ендокринолог, който да определи подхода за превенция или да назначи адекватно лечение, обясни Попиванов.

Нямаме стройна система за взаимоотношения между отделните специалисти и болните рядко биват изпращани към нас от колегите от други специалности, въпреки че не би трябвало да е така, коментира  ревматологът д-р Родина Несторова.

По думите й един много положителен факт от последните години е навременното насочване от онколози на пациенти, преминали химиолечение. Тази практика обаче остава изолирана.

Най-активни би трябвало да бъдат ортопедите, неврохирурзите и невролозите, дори семейните лекари, но засега тяхната съпричастност си остава само пожелание. Това е един много съществен пропуск в здравната ни система, посочи тя.

Според ендокринологът д-р Наталия Темелкова, пълноценна превенция днес е напълно възможна, у хората обаче  трябва да се възпитава нагласата да търсят навреме съвет и помощ от специалист. По думите й специфичните маркери за костен метаболизъм са налични у нас, но тяхната достъпност е ограничена поради това, че НЗОК покрива само минимална част от тях.

DEXA изследването би трябвало да е включено за хора над 50 години, защото е много високоинформативно и насочващо, посочи още д-р Темелкова.

По думите й трябва да бъде преодоляна и инерцията в мисленето, която изключва мъжете от групата на застрашените от остеопороза. Силният пол съвсем не е пощаден, рисковете при него са не по-малко отколкото за жените, подчерта тя и допълни, че всички препоръчвани мерки за превенция, диагностика и лечение са в еднаква степен валидни както за мъжете, така и за жените.

Живеем в изключително динамично време, населението остарява, а разходите за здравни грижи се увеличават с всяка изминала година. За сметка на това у нас не обсъжда въпроса кой е най-оптималният модел на мониториране на пациента, не се анализират дългосрочните ползи, коментира темата д-р Борислав Борисов и допълни: Биотехнологичната революция промени и ще продължава да променя опциите в медицината, а това ще разшири възможностите и на превенцията, и на терапията, трябва обаче да сме отворени за тези възможности. И да мислим за тях и като за възможност да редуцираме разходите за здравеопазване“.

Трябва ясно да се разбере, че остеопорозата е проблем с висока обществена значимост, чиито последици засягат цялото семейство, заяви председателят на ФБПФ Иван Димитров.

България е единствената страна с нисък процент на реимбурсация на лекарствата срещу остеопороза, много изследвания не са включени в реимбурсния списък на Здравната каса и промяна катеторично трябва да има. Нека да се търсят дългосрочните ползи, а не решенията да се подчиняват на мандатното мислене, каза Иван Димитров.   

Невена ПОПОВА

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития