Новини - България

Спешните медици застават зад колегите си в "Пирогов"
Прочетена: 1575 пъти

Спешните медици от извънболничната и болничната спешна помощ се присъединяват към недоволството на колегите си в УМБАЛСМ "Пирогов", заявиха от Националната асоциация на работещите в спешната помощ.

 

В специална декларация до медиите и здравия министър д-р Петър Москов председателят на организацията д-р Десислава Кателиева алармира, че реформите в сектора на практика са стопирани, а дадените обещания - неизпълнени.

"Пет месеца безрезултатно очаквахме изпълнението на обещанията за повишаване на заплатите ни, но те са увеличени само в част от ЦСМП от 6 до 10%, а в почти всички 34 спешни отделения и в ЦСМП София получихме старите си заплати", споделят от асоциацията.

Спешните медици настояват в най-кратки срокове министърът да ги информира кога ще започне прилагането на стандарта по спешна медицина и кога ще се повишат реално заплатите им.

 

Предлагаме ви цялто писмо на Националната асоциация на работещите в спешната помощ.

 

До Министър на здравеопазването
До медиите

 

Декларация на спешните медици
От УС на НАРСМП

относно здравната политика на МЗ в областта на спешната медицина през последния месец


Спешните медици от извънболничната и болничната спешна помощ се присъединяваме към недоволството на спешните медици от УМБАЛСМ Пирогов. От един месец промените в спешната помощ бяха стопирани, а дадените обещания за увеличаване на заплатите ни не бяха спазени. Нормативният хаос в здравеопазването увеличи натиска върху структурите на спешна помощ и ние работим в условия на нарастваща агресия и хаос, без триажни протоколи и правила и със старите работни заплати.

В средата на м. април са приети нормативни актове, които практически обезсмислят новия медицински стандарт по спешна медицина. В методиката за финансиране на дейности от МЗ не е предвидено финансиране на структурите, предвидени по новия стандарт. Пет месеца няма никакви опити за достигане на каквито и да било изисквания за дейността ни, заложени по стандарта за спешна медицина. Преди да са въведени ясни критерии за спешност чрез триажните протоколи, с решение на МЗ се вменява на извънболничната и болничната спешност сключване на договори с ОПЛ за денонощно обслужване на населението.

Пет месеца безрезултатно очаквахме изпълнението на обещанията за повишаване на заплатите ни, но те са увеличени само в част от ЦСМП от 6 до 10%, а в почти всички 34 спешни отделения и в ЦСМП София получихме старите си заплати. Посочените средногодишни разходи на лечебните заведения за лекари и медицински специалисти се достигат за сметка на многото часове извънреден труд, които полагаме, а не чрез реално увеличаване и остойностяване на труда ни.

Настояваме МЗ да ни информира в конкретни срокове кога ще започне прилагането на стандарта по спешна медицина и кога и с колко ще се повишат реално заплатите ни. През м. юни организираме Трета Национална среща на спешните медици в гр. Пловдив, на която работещите от ЦСМП и спешни болнични отделения ще задават въпроси към законодателната и изпълнителната власт и ще търсят съдействие от синдикати и съсловни организации за ускоряване на промените, планирани по Концепцията за развитие на спешната помощ 2014-2020г. и визирани в стандарта по спешна медицина.


31.05.2016 г.

Председател на НАРСМП
Д-р Д.Кателиева

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития