Новини - България

Спешните лекари: След всяка агресия един от нас подава молба за напускане
Прочетена: 244 пъти

Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ изпратиха писмо до здравния министър д-р Петър Москов във връзка с нападението над дежурен лекар и охранител в Спешното отделение на МБАЛ Пазарджик на 27 октомври.

 

В него се посочва, че след нападението д-р Гергана Анчева е с мозъчно сътресение и загуба на слуха с едното ухо и е обвиняема от нападателите си за нанесена им според тях обида.

„Дори д-р Анчева да е нанесла вербална обида на обвинителите си, в което не вярваме, това не оправдава физическата агресия, извършена над нея по време на изпълнение на служебните ѝ задължения.

Спешните медици от цялата страна заставаме в защита на д-р Анчева и категорично протестираме срещу арогантността и наглостта на насилниците - обвинители, нападнали един от нас. Всеки придружител или пациент нападнал нас, застрашава както нашия живот и сигурност, така живота и сигурността на абсолютно невинните ни пациенти“, пише в писмото.

От асоциацията настояват Министерството на здравеопазването, като принципал на МБАЛ Пазарджик, да осигури юридическа защита на нападната и обвиняема д-р Анчева. Ако такава не ѝ бъде осигурена в едноседмичен срок, сдружение НАРСМП ще я осигури.

 

В писмото до министъра от асоциацията се обръщат и към медиите с призив да отразяват информацията за нападения над спешни медици с необходимото уважение към тях и търсейки сензации да не провокират ескалация на вербалната и физическа агресия към медиците.

„На 28 и 29 октомври медиите разгласиха абсурдната информация за нападнат по време на дежурство спешен медик, който е обвинен от нападателите си. В резултат на това в интернет пространството попадаме на постове на читатели, които ни заплашват със саморазправи. През последните дни колегите отчитат ескалиране на вербалната агресия спрямо екипите ни по телефона и в спешните кабинети“, посочват от асоциацията.

Писмото си те приключват с предупреждение:

„За пореден път заявяваме, че след всяка окървавена от насилие бяла престилка на спешен медик и след всяко дежурство преминало в заплахи и вербална агресия, един от нас подава молба за напускане. Ако обществото ни иска да има спешна медицинска помощ, то трябва да намери начин да ни уважава и пази, защото работим под невероятен стрес и сериозен кадрови дефицит. С всеки напуснал спешен медик ще нарастват закъсненията за оказване на спешна медицинска помощ, което понякога ще бъде фатално за абсолютно невинни пациенти.“

Междувременно Дарик радио съобщава, че близки на арестувания в петък Димитър Костадинов, обвинен в нападението над лекарката в Пазарджик, твърдят, че той не я е ударил нито веднъж.

„Имало е спречкване, при което младежът е залитнал и е възможно тогава да е бутнал лекарката“, разказва чичото, Ангел Костадинов, свидетел на случилото се.

Около 60 близки на Димитър тази сутрин излязоха на протест пред съда в Пазарджик. По думите им обвиненията срещу него са силно преувеличени. Повод за проявата е очакваното днес вземане на постоянна мярка за неотклонение.

 

Близките на младежа споделят, че трудно са намерили адвокат, склонен да поеме защитата на Димитър, а досега семейството все още не е получило обвинителния акт.

 

Чичото на Димитър разказа още, че синът му, пострадалият при катастрофа, който е бил придружаван от тях, е чакал 6 часа да бъде приет в болницата. Той заяви, че ще съдят лекарката за проявена небрежност и за клевета.

Коментари

февруари 2024

ПВСЧПСН
   
   

Събития

Няма събития