Новини - България

Спешните екипи да се защитават с оръжие, предлагат депутати
Прочетена: 927 пъти

Разширяване на правата за самозащита чрез използване на оръжие и увеличаване на санкциите при нападения над линейки, полицаи и екипи на спешна помощ. Такива промени в нормативната уредба обеща председателят на "Патриотичния фронт" Валери Симеонов докато представяше приоритетите на партията си при откриването на новия парламентарен сезон в Народното събрание.

 

Симеонов не уточни в кой закон ще бъдат записани новите текстове, нито какъв вид оръжие ще бъде разрешено за самоотбраната на медицинските екипи. Целта на промените ще бъде да се преборят с престъпността в ромските гета, за да се сложи край на нападенията над полицаи и линейки, които по думите му са се превърнали в ежедневие.

 

Припомняме, че в началото на мандата на правителството полицаи придружаваха спешните екипи при посещения в ромските квартали, именно заради нападенията над медици. В последствие практиката беше преустановена и случаите отново зачестиха. Един от последните примери е от варненското село Каменар, където съпругата на сърдечно болен мъж удари шамар на лекарка от Спешна помощ, посетила ги в дома им. Случаят е от 7 август, а семейството е от ромски произход.

 

Сред приоритетите на народните представители през новия парламентарен сезон ще бъде и предстоящото гласуване на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2017 година. От ГЕРБ обещаха да насочат усилията си към намаляване на дефицитите, но без свиване на разходите, а от БСП Лява България ще поставят здравеопазването в центъра на дебатите по държавния бюджет, заедно с образованието, производството, общините и политиките по доходите.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития