Новини - България

Спешни медици ще се обучават как да действат при терористичен акт
Прочетена: 545 пъти

Разгъване на военно-полева палатка, оказване на бърза помощ до 7 минути и адекватна реакция при повече от 10 жертви. Това са основните умения, които ще придобият екипите на Спешна помощ в страната по време на специализирано обучение за справяне с евентуален акт на тероризъм. Практическте курсове се провеждат под патронажа на здравното и вътрешното министерства и е предвидено през тях да преминат всички спешни медици у нас.

 

Началото бе дадено днес в двора на УМБАЛСМ "Пирогов", където се проведе нагледна демонстрация как трябва да се процедира при тежки масови инциденти. Доброволци светкавично разгърнаха военнополева болница и подробно разясниха инструкциите за оказване на първа помощ при тероризъм.

"Най-важното, което трябва да знаят медиците, е как да опазят първо собствения си живот, за да могат да помогнат и на другите", посъветва заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

По думите му скорошната верижна катастрофа в тунела "Витиня" е изключително лош пример за действие на спешните екипи, защото лекарите рискуваха да пострадат. За да не се повтарят подобни случаи, в момента се изгражда антитерористична система за контрол, оповестяване и действия със специално вграден софтуер за следене на броя на жертвите при атентат. Той е разработен от началника на отделението по анестезиология във Военномедицинска академия (ВМА) доц. Николай Младенов и ще изпраща автоматичен сигнал до полицията и Спешна помощ.

 

Към момента екипът от доброволци в София е 30 човека, а палатките, с които разполагат медиците, са две.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития