Новини - България

Спешни медици: Искаме Национален център по спешна медицина
Прочетена: 680 пъти

По-малко от седмица след оповестяването на идеята Центърът за спешна медицинска помощ в София (ЦСМП-София) да се превърне в единен квалификационен център за спешните медици в страната и периодично да оценява професионалните им качества, от Националната асоциация на работещите в спешната помощ обявиха, че не одобряват предложението.

 

Промените са част от новите текстове в Правилника за устройството и дейността на ЦСМП, публикувани на сайта на Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане.

"Възразяваме ЦСМП София да се превърне в Национален център за обучението ни и да организира, провежда, координира и регистрира продължаващото медицинско обучение, защото това е в разрез със Закона за здравето чл. 182, Наредба №12 за Медицински стандарт по спешна медицина и обещания ни по Концепцията за развитие на спешната медицинска помощ у нас – Национален център за продължаващо обучение по спешна медицина", се казва в официалното становище на асоциацията, изпратено до Министерството на здравеопазването и съсловните организации.

Асоциацията твърди, че е недопустимо обучението на спешните медици да се извършва извън университетски болници, от нехабилитирани лица, без специалност "Спешна медицина", в структура, която не е университетско лечебно заведение. Затова призовава здравното ведомство да изпълни ангажимента си и да създаде Национален център по спешна медицина, независимо от факта, че срокът за това е изтекъл още на 15 декември 2015 година.

"Предлагаме в Правилника за устройството и дейността на ЦСМП да се впише, че обучението ни ще се провежда в ЦСМП или университетски лечебни заведения, като се организира, провежда, контролира и регулира от НАЦИОНАЛЕН ЦЕНТЪР ПО СПЕШНА МЕДИЦИНА, който да е единна структура за обучение по спешна медицина за всички спешни медици от извънболничната и болничната помощ. Предлагаме той да е базиран в университетска болница по спешна медицина с филиали в катедрите по спешна медицина в страната", продължава писмото си асоциацията.

В случай че здравното ведомство не се съобрази с исканията на спешните медици, те заплашват да сигнализират за дискриминация европейските институции, в които членуват. Според тях поправките в устройствения правилник са лобистки и ги лишават от правото им на продължаващо обучение на университетско ниво.

 

В подкрепа на спешните медици несъгласие с предлаганите промени изразява и обединението от пациентски организации "Заедно с теб".

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития