Новини - България

Спасиха зрението на 7-месечно бебе с рядък дефицит на окото
Прочетена: 197 пъти

Офталмозите на МБАЛ ''Света София''  оперираха 7-месечно бебе с рядък дефект на окото и запазиха зрението му, съобщават от лечебното заведение. Проблемът на детето е установен при раждането. По-голямата част от левия клепач на момиченцето липсва. Това състояние е  известено като колобома.  Колобомата на очите се дължи на ембрионален дефект и може да бъде установена по време на бременността. В конкретният случай дефектът е установен едва при раждането. Следват серия от консултации, изследвания  и наблюдение. Специалистите са преценили, че детето трябва да навърши няколко месеца, за да се оперира под пълна упойка.

 

Интервенцията е извършена на 17 юни, а на 26 юни е направен контролен преглед. Момиченцето вече свободно може да отваря и затваря клепачи.

 

В лекарския екип участваха началника на клиниката по офталмология доц. Христина Благоева,  д-р Мария Михайлова,специалист по очни болести, пластична и естетична хирургия на лицето, която работи във Франция, д-р Георги Данаилов – анестезиолог.

''Това е изключително предизвикателство заради крехката възраст на детето.  Анестезиологът д-р Георги Данаилов се спрази безупречно'', коментира д-р Мария Михайлова. 

Доц. Благоева допълни, че ако подобен дефект не се оперира, следва изсъхване на роговицата, което води до инфектиране, загрубяване и загуба на зрението.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития