Новини - България

Спасиха жена в състояние на „електрическа буря“
Прочетена: 536 пъти

Жена, изпаднала в изключително рядкото състояние на „електрическа буря”, е била спасена в болница „Тракия” в Стара Загора, съобщиха от лечебното заведение. Пациентката е получила пристъпи на камерна тахикардия и чести електрошокове от специален „пейсмейкър”, наречен кардиовертер дефибрилатор. Те не са могли да бъдат овладени с медикаментозно лечение и са щели да доведат до фатален изход. Едва с извършването на животоспасяващата процедура – радиофреквентна аблация, тя е била спасена от екипа на д-р Михаил Протич и д-р Николай Бонев със съдействието на д-р Васил Трайков от Болница „Токуда”.

 

59-годишната пациентка е била приета за лечение в Болница „Тракия” с рецидивираща камерна тахикардия. Преди това тя е прекарала миокарден инфаркт и е имала поставен специален пейсмейкър - кардиовертер дефибрилатор. Устройството трябва да спира камерните тахикардии, когато се появят. В нейния случай обаче то не е успяло да овладее пристъпите. Това е довело до появата на 15-20 електрошока за пациентката в рамките на един час. Подобни състояния на тахикардии лекарите се опитват да овладеят чрез медикаментозно лечение. В случая то не е дало резултат. След няколко дни пациентката е била крайно изтощена, с ниско кръвно, в предприпадъчно състояние и с опасност за живота.

 

Радофреквентната аблация е високоспециализиран метод на лечение. Той се извършва само в 4 лечебни заведения в страната. При него чрез ток се поразяват болните тъкани в сърцето, които причиняват тахикардии и аритмии. Това дава възможност за трайно премахване на проблема при пациентите.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития