Новини - България

Спасиха пациент с 30 см. разкъсване на аортата
Прочетена: 1060 пъти
Снимка: Аджибадем Сити Клиник

Лекарите от Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център спасиха 48-годишен мъж от Плевен с близо 30 сантиметра разкъсване на най-големия кръвоносен съд в човешкото тяло – аортата. Дисекацията на аортата се причинява от разкъсването на най-вътрешния слой на съда. Това е спешно състояние, чиято навременна диагноза е от изключителна важност за спасяването на живота на пациента. 

 

Мъжът пристига по спешност. Медиците  му поставят два последователни стента, за да се затвори разслояването на съда по цялата му дължина и по този начин животът на пациента е спасен. Подобна интервенция при такъв тип дисекация, засягащи дяловете на аортата, отговорни за кръвоснабдяването на мозъка, се провежда за първи път у нас.

„Болният беше в критично състояние поради опасността от голяма кръвозагуба от основния съд, но и заради запушване в посока дясна бедрена артерия, довело до некроза на крака“, обяснява доц. Иво Петров.

Пациентът е транспортиран от Плевен, където сърдечно-съдовите лекари поставят диагнозата и решават да преведат пациента в кардиоболницата в София, за да се направи опит за ендоваскуларно лечение, а не отворена операция.

 

Обичайният подход при такива случаи е класическа кардиохирургия, но състоянието на пациента не е позволявало отворен достъп. Инвазивните кардиолози предприемат по-авангарден подход и извършват сложна интервенционална процедура със застъпване на две вътресъдови протези. С тях е овладян рискът от животозастрашаващ кръвоизлив чрез изграждане на ново вътрешно покритие на артерията, като същевременно е отпушен съдът, поради който десният крак на пациента е застрашен от ампутация.

„Огромното предизвикателство и иновативността бе в преминаването и стентирането на аортната дъга. Дисекацията беше тип А. При тези случаи е почти невъзможно пациентите да бъдат лекувани с методите на интервенционалната кардиология и в световната практика успешните случаи са единици“, споделя доц. Петров.

Процедурата преминава успешно, а възстановителният период е без усложнения. Кръвоснабдяването на крака е възстановено в следствие на отпушването на илиачната артерия и е избегнат рискът от загуба на крайника. Днес предстои изписване на пациента в добро състояние, който ще продължи да бъде проследяван в дългосрочен план от кардиолозите в Плевен.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития