Новини - България

„Спаси, дари на…“ изтегля своя представител в Обществения съвет към Фонда за лечение на деца
Прочетена: 252 пъти

Гражданска инициатива „Спаси, дари на…“ изтегля своя представител в Обществения съвет към Център „Фонд за лечение на деца“ (ЦФЛД) Десислава Хурмузова. Новината бе обявена под формата на обръщение на интернет страницата на организацията. В него се прави равносметка на настъпилите промени в работата на фонда и усилията на „Спаси, дари на…“ да спре неговия „разпад“.

 

От организацията обявяват, че след изтеглянето на своя представител от съвета, няма да излъчат нов, „докато на власт е настоящото ръководство на Министерството на здравеопазването и ЦФЛД“.

Оставането ни там само би легитимирало хаоса, злонамереността и тоталната некомпетентност на онези, които превзеха фонда на 20 април, заявяват от „Спаси, дари на…“.

Публикуваме писмото на „Спаси, дари на…“ без редакции:

 

Скъпи приятели,

 

Изминаха 5 месеца от разстрела на фонда за лечение на деца. Положихме всички възможни усилия да намалим щетите и да спрем разпада на тази жизненоважна за децата ни институция: участвахме в работата на обществения съвет, борихме се за всяко дете, анализирахме подготвените промени в правилника и алармирахме до какви неблагополучия за децата ще доведат. Протестирахме.

 

Срещу това получихме:

 

- Нов правилник за дейността на фонда, който размива отговорността на директора и администрацията, добавя нови звена в работата му, което води до забавяне, натоварва родителите с допълнителни, често неизпълними задължения;

- Обезсмисляне на ролята на обществения съвет чрез несъобразяване с решенията му и демонстративната им подмяна;

- Лошо поддържане на електронния регистър;

- Стотици чакащи деца;

- Стремеж да бъдем противопоставени на родителите чрез откровени лъжи и манипулации;

- Привикване в ГДБОП на членове на съвета;

- Арогантно и надменно отношение от страна на МЗ и ЦФЛД.

 

Няма да участваме повече в това. Изтегляме представителя си в обществения съвет и няма да предлагаме следващ, докато на власт е настоящото ръководство на МЗ и ЦФЛД, защото присъствието ни там в настоящия момент не е от полза за децата. Не можем по никакъв начин да гарантираме на родителите, че решенията на обществения съвет ще бъдат изпълнени. Оставането ни там само би легитимирало хаоса, злонамереността и тоталната некомпетентност на онези, които превзеха фонда на 20 април.

 

Общественият съвет е превърнат в параван, зад който директорът Пилософ прави каквото си иска.

 

Стана практика съветът да гласува едно, а в протокола от заседанието да пише съвсем друго. При настояване протоколът да се коригира, той просто изчезва и повече не се представя за подпис. Това е причината да не е подписан нито един протокол от 20 април до днес.

 

Стана практика и на заседанията да се представят за разглеждане заявления буквално в насипно състояние - без становища, без оферти, със сгрешени диагнози, имена и входящи номера. Има и случай на подменени експертни становища – експертът е дал положително становище, но на съвета се представя като отрицателно.

 

Санкции, разбира се, няма. Изведнъж спряха проверките на инспектората към МЗ и на другите институции, които бяха ежедневие в последните 5 години. Не се сезират, въпреки десетките жалби от родители, протести и сигнали.

 

От тук до фактическото премахване на ОС крачката е къса и те ще я направят, защото е такава изначалната им цел – да няма граждански контрол върху дейността на фонда и родителите да бъдат максимално сплашени и послушни. Защо са им необходими сплашени родители е въпрос, на който всеки може сам да търси отговор.

 

Докато Петър Москов, Пенка Белева, Пламен Кенаров и Владимир Пилософ са в Министерство на здравеопазването и получават солидните си заплати от нашите данъци и от данъците на родителите на болни деца, отказваме да легитимираме погазването на всички правни и етични норми и да бъдем превръщани в съучастници на техните неясни цели.

 

Мили родители, горещо ви молим, не се страхувайте! Трябва да се страхуват онези, които пречат на навременното и успешно лечение на децата ви, не вие.

 

Изисквайте най-доброто за децата си, защото е ЗАДЪЛЖЕНИЕ на държавата да им го осигури! Пишете жалби. Съдете министерството и фонда. Протестирайте.

Борете се за децата си!

Ние сме с вас. Заедно сме, както винаги.

 

Доц. Буева, благодарим Ви! Благодарим за чудесната съвместна работа в полза на стотици малки победители.

Благодарим и за това, че разбихте разделителната линия „лекари-нелекари” – основна опорна точка на унищожителите на фонда.

Високо оценяваме Вашата принципна позиция и се надяваме все повече лекари да осъзнават, че разделителната линия е другаде, не с нас.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития