Новини - Свят

Спад на онкоболните в Шотландия след ваксината срещу HPV
Прочетена: 836 пъти

Ваксината срещу най-разпространените форми на човешкия папилома вирус (HPV), които причиняват рак на шийката на матката при жените, може да намали с 90% случаите на новодиагностицирани пациентки в Шотландия през следващите няколко години. Прогнозата е на местни епидемиолози, които са отчели драстичен спад в броя на болните след кампания за ваксиниране срещу HPV, съобщава BBC. 

 

Изследователите са отчели 90% по-ниски нива на заболеваемостта от HPV в Шотландия за период от 9 години, считано от 2008-а, когато ваксината е започнала да се прилага на жени и млади момичета. В тази връзка предполагат, че намалението в регистрираните случаи на HPV ще доведе и до по-малко болни от рак в близко бъдеще.

"Двете разновидности на вируса, срещу който се имунизират жените - HPV 16 и HPV 18, причинява между 70% и 80% от цервикалните тумори. Но ваксината надхвърли нашите очаквания, защото изглежда, че е успяла да пребори и три от другите високорискови разновидности на HPV, които провокират 10% от случаите на рак. Ето защо прогнозираме до 90% спад на случаите на рак на шийката на матката в следващите няколко години в Шотландия", коментира пред BBC Radio Scotland епидемиологът д-р Кевин Полок.

В проучването си експертите са сравнили наличната информация от скрининга за рак на маточната шийка и данните за имунизациите на момичетата, родени през 1995 г., които са били ваксинирани като тийнейджъри, с тези на неваксинираните жени, родени между 1989 и 1990 година. Оказва се, че тестовете за наличие на вируса са позитивни при едва 0,5% от жените в първата група, но при 21,4% то тези във втората.

 

Изследването предоставя също така и доказателства, че ваксината е напълно способна да осигурява защита и срещу останалите три най-разпространени генотипа на HPV вируса.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития