Новини - България

Софийските фармацевти също са против кадрови промени в ИАЛ
Прочетена: 342 пъти
Снимка: Redmedia

Поредна подкрепа получи ръководството на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), което служебното Министерство на здравеопазването планира да смени. Този път зад директора на агенцията доц. Асена Стоименова застана Регионалната фармацевтична колегия на София-област.

"През последните две години и половина ИАЛ е стабилна и работи добре с всички от фармацевтичния сектор. Прекратиха се порочните практики за подпомагане на определени фирми и проверките с цел преразпределение на пазара на аптеките. Решенията се вземат по законосъобразност, не се толерират определени икономически субекти, експертността и професионализмът са водещи при работата, има реално сътрудничество с други организации от фармацевтичния и здравния сектор", гласи позицията на съсловната организация.

Софийските фармацевти отбелязват, че до този момент агенцията не е имала и толкова активна международна дейност, което личи, както по отношение на Европейската агенция по лекарствата, така и относно Световната здравна организация и съвместните им проекти и дейности. Постигната е била и целта ИАЛ да работи експертно, професионално и с еднакви правила за всички, отбелязват от организацията.

"Притеснителен е фактът, че с политическите промени в страната, се обмисля и прави кадрова реорганизация в институции с нормативно вменена високоотговорна функция, свързана с опазването на човешкото здраве. Как да очакваме, че ИАЛ ще работи добре, когато след месец приключат изборите, пак ли ще се правят рокади? Подобни промени засягат целия сектор, всички практикуващи фармацевти, фирмите - производители, търговци на едро и дребно с лекарствени продукти, както и пациентите, тъй като Агенцията осъществява контрола по производството, вноса, съхранението и отпускането на лекарствените продукти, клиничните изпитвания, безопасността на медицинските изделия", категорични са от съсловната оганизаия.

С тези аргументи председателят на софийската фармацевтична колегия маг.-фарм. Венелин Сапунаров изразява пълната си подкрепа за настоящия изпълнителен директор на агенцията доц. Асена Стоименова и екипа ѝ.

"Воден съм от постигнатия напредък в утвърждаването и спазването на нормативните правила и експертността при работата с всички от фармацевтичния сектор. Искрено се надявам, че политиците ще следват здравия разум и ще бъдат водени от хуманни цели в името на обществения интерес, а не от краткосрочни конюнктурни цели. Обратното би довело до сътресение в сектора, което неминуемо ще се отрази върху дейностите на медицинските специалисти в сектора и опазването на здравето на българското общество", отбелязва Сапунаров.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития