Новини - България

Снабдяват с безплатни четци 28-те районни структури на НЗОК
Прочетена: 348 пъти

Безплатни четци за генериране на универсален идентификационен номер (УИН) ще бъдат осигурени на всички Районни здравноосигурителни каси (РЗОК) в страната, заедно с поделенията им по общини. Това гласи едно от решенията на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от заседанието й на 8 септември.

 

Директорите на районните каси имат една седмица да изпълнят решението, а самите устройства трябва да са налични до 1 октомври, когато е планирано системата за електронна пръстова автентификация да заработи в цялата страна.

 

С решението си Надзорният съвет на НЗОК изпълнява разпоредбите на Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, както и на собственото си решение от 29 март, според които първоначалната електронна автентификация на здравноосигурените лица (т. е. регистриране на пръстовия им отпечатък в системата) ще може да се извършва не само в лечебните заведения, но също в 28-те РЗОК.

 

От решението обаче не става ясно дали безплатните четци са част от обществената поръчка на стойност над 400 хил. лв. за изграждане на системата или ще бъдат допълнително осигурени със средства от бюджета на здравната каса.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития