Галерия - Видео

Сметки за по 15 674 лв. в столични барове борят шофирането в нетрезво състояние
Прочетена: 525 пъти

Нестандартна акция срещу шофирането в нетрезво състояние стартира в София в последните дни преди Нова година под мотото „Сметката, която не искаш да плащаш“. Клиентите на няколко столични заведения получиха „касови бележки“ на стойност 15 674 лв. В тях е описано подробно каква би могла да е цената, която трябва да плати шофьор при евентуална катастрофа, възникнала в резултат на шофиране в нетрезво състояние.

 

В стряскащата сметка са включени:

 

  • разноските за щети по автомобила - 2778 лв.;
  • увреждане на пътната инфраструктура - 2182 лв.;
  • престой в болница и лечение - 915 лв.;
  • ортопедични изделия и рехабилитация - 5949 лв.;
  • глоба от КАТ - 1000 лв.;
  • съдебни разноски и адвокатски хонорар - 2850 лв.

 

Сумите са изчислени от експертен екип, за да бъдат възможно най-близки до реалността, уточняват организаторите.

 

Кампанията се организира в рамките на проекта за органичаване на продажбата на алкохол на непълнолетни „Лигата на отговорните“ на Перно Рикар Бъгария, в партньорство с Българска асоциация на пострадалите при катастрофи. Целта е да се напомни на шофьорите, че изборът е в техни ръце, за високата цена, която струва грешно взетото решение и че алтернатива на шофирането след употреба на алкохол винаги има.

 

Успоредно с това в петте заведения, част от „Лигата на отговорните“ продължава кампанията „Нямаш 18? Алкохолът ще почака”, която призовава всички да бъдем отговорни към здравето на подрастващите. Кампанията популяризира Националната телефонна линия на детето - 116 111 към Държавната агенция за закрила на детето. На нея всеки гражданин може да подаде сигнал, ако стане свидетел на продажба на алкохол на лица под 18-годишна възраст.

 

За „Лигата на отговорните“

 

Лигата на Отговорните – заведенията професионалисти е неформална организация, основана от Перно Рикар България като част от усилията на компанията за ограничаване на неподходящата и създаване на култура на отговорна консумация на алкохол. Каузата е подкрепена от пет столични заведения – Bedroom, Carrusel, Culture Beat, Club 365, Once upon a time…Biblioteka.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития