Новини - България

Смесителните системи няма да бъдат задължителни за онкологиите
Прочетена: 350 пъти

Онкологичните болници няма да бъдат задължавани да осигурят смесителни системи за онкологични лекарствени продукти, каквото намерение имаше Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) само допреди дни. Това съобщи днес след приключване на заседанието на Надзорния съвет на фонда подуправителят д-р Димитър Петров. По думите му много болници са възразили срещу тази стъпка, като са изтъкнали предимно финансови аргументи, свързани с високата цена на смесителните устройства и тяхната поддръжка. Подобни опасения беше изразило и Министерството на здравеопазването.

 

По приблизителни данни не по-малко от 30% от лекарствата в онкологичните клиники се губят, защото част от съдържанието на опаковката се изхвърля като остатък, тъй като няма възможност да се съхрани и използва за друг пациент. Разчети на касата, с които тя обосноваваше намерението си да въведе смесителни устройства сочеха, че по този начин могат да бъдат спестени не по-малко от 1-2 млн. лв. месечно.  

 

Нашата политика по отношение на контрола върху рационалното използване на онкологичните лекарства, няма да се промени. Напротив – ще става по-стриктен, коментира подуправителят на касата. В закона ще бъдат разписани три възможни начина за управление на процесите в болничните аптеки на онкологиите – ръчно планиране, полуавтоматизирани или автоматизирани системи. Въпрос на избор на ръководството на болницата ще бъде кой от тях да бъде възприет от лечебното заведение, подчерта д-р Димитър Петров.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития