Новини - България

Сменяме личния си лекар през декември
Прочетена: 272 пъти

До края на този месец всеки здравноосигурен гражданин, който не е доволен от услугите на семейния си доктор, има право да се запише при друг, напомнят от Националната здравноосигурителна каса.

 

Срокът тече от 1 декември и е достатъчно лицето просто да посети новото си джипи, за да попълни формуляр с личните си данни. Самото отписване става по служебен път и не е нужно досегашният лекарят да бъде уведомяван за решението на своя пациент. 

 

За допълнително улеснение на гражданите здравната каса предлага възможност формулярът да бъде разпечатан предварително от интернет страницата на ведомството.

 

За да се запишат при новия личен лекар, пациентите трябва задължително да носят със себе си личната си здравна книжка, а хронично болните - рецептурна книжка. Представя се и наличната у гражданите медицинска документация. За хората с по-тежки диагнози тя се изготвя от предишния семеен доктор.

"При временно пребиваване за повече от един месец, но не по-дълго от пет месеца, извън района на постоянният личен лекар, осигуреното лице има право да направи временен избор на общопрактикуващ лекар. За целта трябва да попълни регистрационна форма за временен избор на общопрактикуващ лекар, в която освен лични данни, се посочва и причината за временната промяна на личен лекар", припомнят още от здравната каса. 

Във всички останали случаи, когато здравноосигурено лице се намира извън своя здравен район, но се нуждае от медицинска помощ, може да се обърне към всеки общопрактикуващ лекар за съдействие.

"Здравноосигурените лица, на които е поискано да заплатят оказаната им инцидентна медицинска помощ по време на почивка и ваканция, трябва да изискат от лекаря финансов документ за платените суми. При нарушаване на правата им на здравноосигурени, те могат да подават жалби до РЗОК, като в случаите на неправомерно взети суми прилагат копие от финансовия документ, издаден от лечебното заведение", допълват от НЗОК.

Следващата възможност за смяна на джипито е през юни. 

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития