Новини - Свят

След смърт на пациент: Франция прекрати тестове с изкуствено сърце
Прочетена: 265 пъти
Снимка: Pixabay

Клиничните изпитания с изкуствено сърце, които се провеждат във Франция от компанията, разработила протезата, са преустановени след смъртта на пети пациент, на който е присадено опитното устройство, предава ТАСС, цитиран от Дарик радио.

 

Опитите са прекратени по настояване на Националната агенция за безопасност на лекарствата и стоките за здравеопазването. Решението е взето веднага след като компанията "Карма", която е конструирала и произвела апарата, съобщава за смъртта на поредния реципиент.

 

От "Карма" уточняват, че няма данни за връзка между смъртта на пациента и работата на импланта. На починалия е присадено първото изкуствено сърце, създадено по време на основната фаза от клиничните изпитания. Тя стартира през месец август и при завършването й компанията трябваше да получи разрешение от властите за масово производство на продукта.

 

Създаденото от френския професор Ален Карпантие устройство се отличава от другите модели на изкуствени сърца по това, че не се нуждае от външно регулиране на режима при промяна на физическото натоварване на човека и в много отношения наподобява биологичното сърце.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития