Новини - България

След Brexit: Здравните застраховки стават задължителни за Великобритания
Прочетена: 1135 пъти

Пребиваването във Великобритания за по-дълъг период от време, който изисква и обезпечаване на здравно обслужване и медицински грижи, ще бъде обвързано със сключването на здравна застраховка. Ако държавата действително напусне Европейския съюз (Brexit), европейската здравна карта и всички останали права на здравноосигурените в България граждани няма да важат в Обединеното кралство, коментират пред Red Media от Министерството на здравеопазването (МЗ).

"Казуси ще възникнат и по отношение на предоставянето на обезщетения в натура, които са необходими по медицински причини, тъй като на български студенти в Обединеното кралство и на туристи, ще им се наложи да сключват здравна застраховка, вместо да представят Европейска здравноосигурителна карта. Здравната застраховка ще стане задължителна и за командированите работници", уточняват от здравното ведомство.

Потърпевши ще са не само командированите в Обединеното кралство работници, но също студенти, пенсионери и туристи. Тъй като регламентът за координация на системите за социална сигурност и директивата за правата на пациентите при трансгранично здравеопазване няма да са в сила за Великобритания след Brexit, българите няма да могат да получават обезщетения в натура, необходими по медицински причини, срещу представяне на европейска здравноосигурителна карта.

"Гражданите (командировани, пенсионери, студенти), които са осигурени в България и пребивават на територията на Обединеното кралство, няма да могат да се възползват от правата си по смисъла на регламентите, които им гарантират, че могат да се регистрират с формуляр S1 в институцията по мястото на пребиваване в ОК, с цел получаване на пълен пакет здравни грижи", допълват от Министерството на здравеопазването.

По същия начин Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) няма да може да възстановява разходи за лечение в рамките на услугите, включени в трансграничното здравно обслужване. Неприложими във Великобритания ще бъдат и издадените у нас рецепти, а не е изключено и цените на медицинската помощ за чужденци на Острова рязко да се повишат.

 

Добрата новина в случая е, че двете държави не са приоритетни една за друга по отношение на плановото лечение. По данни на НЗОК за периода 2010-2016 г. са издадени 9 разрешения за планово лечение на български пациенти в Обединеното кралство. През миналата 2015 г. Комисията за лечение в чужбина (към МЗ) пък е издала положително становище само на един българин по ценова оферта за 694 937,50 лева.

"Точната сума, която подлежи на възстановяване от МЗ, чрез Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), като орган за връзка по регламентите за координация на системите за социална сигурност предстои да бъде получена чрез НЗОК, след получаване на иск от Великобритания", твърдят от здравното ведомство.

  Ключови дестинации за българските пациенти, които кандидатстват за разрешение за финансиране на планово лечение, са Германия (над 65 %), Белгия и Франция, и в по-малка степен Испания, Нидерландия и Швеция.

 

Между България и Великобритания има подписано (от 1991 г.) и Споразумение за сътрудничество в областта на медицината и общественото здравеопазване, но то няма да пострада от евентуален Brexit, категорични са от МЗ.

"Brexit няма да наруши изпълнението на Споразумението, което е сключено за неопределен период и може да бъде прекратено от всяка от Договарящите се страни чрез връчване по дипломатически път на шестмесечно предизвестие. Дори е вероятно Brexit да насърчи неговото прилагане", е коментарът на ведомството.

Споразумението не засяга получаването на медицинска помощ, а обменът на информация за здравното обслужване на двете държави, обучението на кадри, формирането на работни групи по въпроси от взаимен интерес, обмен на специалисти за проучвания и консултации, както и участие в конгреси и научни конференции.

 

Освен всичко Великобритания не е референтна страна по отношение на ценообразуването на лекарствата в България и евентуалното й излизане от Европейския съюз няма да повлияе на крайните цени у нас. От министерството дори предполагат, че кралството няма да напусне европейското икономическо пространство, подобно на Швейцария и Норвегия, което би се отразило благоприятно на ценообразуването в България.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития