Новини - България

Системата за пръстова идентификация спира точно в 17:30 днес
Прочетена: 1620 пъти

Регистрационната система за здравноосигурителни събития при изпълнителите на медицинска помощ в лечебните заведения ще бъде изведена от експлоатация точно в 17:30 ч. днес, обявиха от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

"Днес в Държавен вестник (ДВ, бр. 29 от 07.04.2017 г.) е обнародвано Решение №12532/21.11.2016 г. по административно дело № 5342/2016 г., с което влиза в сила отмяната на разпоредбата на чл. 2, ал. 5 от Наредба за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ. В резултат на това отпада и правното основание на чл. 94 от Националния рамков договор за медицински дейности за 2017 г., който регламентира съществуването и използването на Регистрационната система за здравноосигурителни събития при изпълнителите на медицинска помощ", уточняват от пресцентъра на здравния фонд.

"Отпечатъците", които бяха въведени от бившия здравен министър д-р Петър Москов, окончателно остават в историята, след като Върховният административен съд постанови липса на всякакви мотиви и основания за въвеждането им. По този начин от здравните реформи на министър Москов няма да остане и следа, тъй като системата за пръстова идентификация беше единствената промяна, продължила да действа и след оставката на правителството. 

 

Също от днес при генерирането на седмичните отчети на договорните партньори от болничната медицинска помощ и импорта им в система HOPS-CPW няма да се извършва проверка за "Несъответствие с Регистрационната система", допълват от НЗОК.

 

Договорните партньори – изпълнители на болнична медицинска помощ, могат да използват устройствата към Регистрационната система на събития по хоспитализация и дехоспитализация за улеснение при ползването на болничните си информационни системи.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития