Новини - България

Синдикалисти искат таван на лекарските заплати
Прочетена: 644 пъти

Държавата да фиксира таван на лекарските възнаграждения, а не само да определя минималния им размер за всяка дейност, предлагат от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). Само така може да се постигне по-справедливо разпределение на публичните средства, според вицепрезидента на КНСБ и председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването (ФСЗ) Иван Кокалов.

 

"В момента и в Германия тече такъв дебат. Не може на едни места да има заплата 30, 50, 90 хил. лева, а в същото време на други места да е 800-1000. Трябва да се каже категорично, че подвижната част от заплащането не може да бъде повече от два пъти от трудовото възнаграждение", формулира предложението си Кокалов по време на дискусионен форум "Здравната реформа - проблеми и перспективи пред развитието на доходите, заетостта и достъпа до здравни грижи", организиран от синдиката.

 

Другото предложение на КНСБ е на лекарите и болниците да се забрани да формират печалба, ако ползват публични средства за дейността си. В момента между 80% и 90% от лечебните заведения се "издържат" от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), а би трябвало да формират печалбата си само от кешови плащания, здравно застраховане и други дейности, извън публичното финансиране, твърди синдикалистът.

 

"Към този момент регистрацията на болниците става по Търговския регистър. Ние искаме това да става по специален регистър или по специален закон, както е в Германия и Франция – Закон за регистрация и финансиране на лечебните заведения", допълни Иван Кокалов.

 

Според него, би било полезно също да се разшири съществуващия в Министерството на здравеопазването регистър на защитените болници. В него би трябвало да се включат общинските лечебни заведения, заедно с всички клиники в по-малките и отдалечени населени места, които гарантират бърз и лесен достъп на пациентите до медицинска помощ.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития