Новини - България

Сигнализираха ГДБОП: Фалшиви сайтове продават лекове от името на здравния министър
Прочетена: 1248 пъти

За последните две седмици Министерство на здравеопазването е изпратило два пъти сигнали до Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) относно фалшифициране на електронната страница на ведомството и спекулации с интервюта на министър Николай Петров с цел продажба на стоки. Сигналите са адресирани до директора на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов и комисар Явор Колев, началник на отдел „Компютърни престъпления“ към ГДБОП. По случая е сигнализиран и главния прокурор Сотир Цацаров.

„Имаме уверението на компетентните институции, че своевременно са предприети всички законови действия за идентифициране на източниците и подвеждането им под отговорност.

Министерството на здравеопазването призовава гражданите да бъдат особено бдителни към интернет страници - „двойници“ на официалния сайт на институцията“, казват от ведомството.

Оттам обясняват, че сайтове като:

http://livesbloggz.com/fito-balt/bg/minzdrav/;

http://www.hotblogus.com/paraziti/ministrbg/index.html?uclick=xs5m37a9dz;

http://blogonew.ru/lp/sustav/hondrocream-dikul-bg/?uclick=1zh9m7

съдържат категорично невярна информация и правят внушения, които са подвеждащи за потребителите и опасни за здравето на гражданите.

 

Припомняме, че за първия сайт, който носи името „Министерство на здравеопазването на България“ и чиито линкове водят към онлайн магазин за обезпаразитяващ чай FitoBalt,  министерството изпрати сигнал до ГДБОП още през януари месец. Към днешна дата очевидно не са предприети мерки за спирането му от страна на компетентните органи.

 

Вторият сайт пък е публикувал фалшиво интервю пред предаването „Още от деня“ по БНТ със здравния министър проф. Николай Петров, в което той уж разказва за това как да се справим с … лошия дъх. Целта на „интервюто“ е да накара читателите да си поръчат продукт срещу лош дъх – Bactefort. Измамата отива още по-далеч, като под интервюто е поместен текста:

„P.S.: Ние помолихме Г-н Петров да направи допълнителна отстъпка за нашите читатели. Той се съгласи, и сега всеки може да си купи Bactefort с допълнителна отстъпка от 50%.

Oт здравно министерство напомнят, че официалният сайт на институцията е http://www.mh.government.bg/bg/ и заявяват:

„Министерството, политическият кабинет на министър Николай Петров и служители на ведомството не промотират/ рекламират  каквито и да било продукти и стоки“.

От министерство апелират всеки гражданин, натъкнал се на фалшив сайт на институцията, да подаде сигнал на имейл адрес: delovodstvo@mh.government.bg или да се обърне към компетентните органи.

 

През месец януари ГДБОП беше сигнализирана и за фалшив профил на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) във "Фейсбук", който публикува невярна информация от името на фонда. Експертите на касата тогава определиха постовете като обидни за лекарите и пациентите и уронващи престижа на институцията.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития