Новини - България

Ще си плащаме за спешна помощ на Острова, ако Великобритания излезе от ЕС
Прочетена: 707 пъти

Българите ще загубят правото си на безплатна спешна и неотложна помощ във Великобритания, ако английското правителство удовлетвори волята на мнозинството от гражданите си и напусне Европейския съюз след провелия се референдум преди седмица (Brexit).

 

Причината е, че медицинските услуги, които могат да се ползват с европейската здравноосигурителна карта (ЕЗОК), няма да бъдат достъпни за българите във Великобритания, ако тя не е част от общността, уточняват за RedMedia от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

"Това са не само туристи или хора, отишли за кратък престой в ЕС, но и студенти", допълват от публичния фонд.

Един от вариантите за тях ще бъде сключването на частна здравна застраховка преди пътуване до Острова. Другата възможност е правителствата на България и Великобритания да подпишат взаимно споразумение за трансгранично здравно обслужване, което да позволи на здравните фондове в двете страни да покриват разходите за лечение на своите граждани в чужбина.

 

Все пак от НЗОК припомнят, че процесът по излизането на Великобритания от общността ще трае минимум две години, през които всички права на българските граждани с европейска здравна карта остават в сила.

 

Освен това процесът е двустранен и негативите ще бъдат аналогични и за британските граждани в България. По всяка вероятност те също ще загубят правото да ползват безплатно спешна помощ и планово лечение у нас. Подобни здравни услуги обикновено търсят британците с имоти в България, уточняват от здравната каса.

 

Българите, които търсят планово лечение на Острова обаче, едва ли ще са потърпевши от евентуалното излизане на държавата от ЕС. Великобритания не е сред топ дестинациите, за които осигурените пациенти кандидатстват пред НЗОК за покриване на терапия в чужбина.

 

По данни на самия публичен фонд над 65% от българите желаят да заминат за Германия, а другите предпочитани държави са Белгия и Франция. Една незначителна част се спират на Испания, Холандия, Швеция и Швейцария, а Великобритания определено е извън класацията.

"От 2010 г. до настоящия момент в НЗОК са подадени 12 заявления за провеждане на планово лечение във Великобритания. От тях 1 е препратено по компетентност в МЗ през 2010 година. На 2 заявления е отказано заради становищата на националните консултанти, според които лечението може да се проведе по адекватен начин в България", уточняат от здравната каса.

Информация за точната сума, похарчена от НЗОК за терапията на останалите 9 души, не беше предоставена.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития