Коментари -

Ще остане ли нещо от Фонда за лечение на деца?
Прочетена: 1178 пъти
Последният протест пред сградата на Министерството на здравеопазването се състоя това лято, но не успя да спре изготвянето на промени в правилника на Фонда за лечение на деца. Снимка: Redmedia

Край на прозрачността, елиминиране на обществеността и триумф на бюрокрацията. Така ще изглежда Фондът за лечение на деца до няколко месеца, ако Общественият съвет изгуби гражданската си квота, каквито са намеренията на Министерството на здравеопазването.

"Смятам, че не е редно хора, които нямат медицинска специалност, да се произнасят по медицински казуси. (...) Нашето мнение e, че общественият съвет може да взема концептуални решения, да съветва. Той е консултативен съвет, гарант за законосъобразността на решенията, но той не може да взима решения по целесъобразност", обяви смело преди броени дни служебният заместник-министър на здравеопазването д-р Атанас Кундурджиев.

И според представителите на обществеността в съвета заби последния пирон в ковчега на Център "Фонд за лечение на деца" (ЦФЛД) - същият, който се кове от почти година след показните арести на  бившия директор Павел Александров и екипа му. Междувременно от Министерството на здравеопаването обявиха, че вече пишат нов правилник на Фонда, който по непотвръдена информация ще ограничи правомощията именно на гражанската квота в Обществения съвет. Защото няма съответните компетенции и често се изказва неподготвена... 

 

Проблемът е, че думите на заместник-министър Кундурджиев представляват невярно съждение и правят съвършено погрешното внушение, че решенията кое дете да се лекува в България и кое да замине в чужбина се взимат от некомпетентни хора. В отговор бивши и настоящи членове на Обществения съвет обясниха публично, че никога не са участвали в изготвянето на медицински становища или взимането на решения по медицинска целесъобразност. Това е ангажимент на лекарите по отделните специалности, а когато между тях възникнат спорове, те се отнасят към трети лица -  разширен състав от външни експерти (т. нар. консилиум), който също се състои само от лекари.

"Общественият съвет на практика е лицето на обществото във Фонда, което се грижи и следи за това правилно да се случват процедурите, правилно да се изразходват средствата и гарантира за това, че лекарите дават становища, които са в интерес на децата", обясни пред bTV Красимира Величкова от Български дарителски форум (БДФ). 

Ето защо представителите на гражданската квота в съвета се опасяват от саморазправа с прозрачността и независимия контрол в ЦФЛД. Според тях неверните внушенията се правят умишлено, за да се отнеме гласа на обществото във Фонда, тъй като единствено той защитава човешките интереси на децата срещу търговските интереси на определени болници и лекарски екипи в България.

"Защото има ситуации, в които интересите на определено лечебно заведение да извърши определено лечение и интересите на пациента се разминават", подсказа в ефира на Нова телевизия Надежда Цекулова, бивш член на Обществения съвет на ЦФЛД и носител на отличието "Човек на годината" именно заради положените усилия да осигури прозрачност около случващото се във Фонда.

От години е ясно, че в дъното на проблемите стоят опитите да се установи контрол върху парите, които се дават за лечение в чужбина, ето защо заинтересованите лица нямат интерес от публичност и прозрачност на процедурите в ЦФЛД. 

"Според мен, едно от нещата, които се случват в момента, е да се пренасочат безконтролно в България средства за т. нар. медицински изделия. Горе долу това са мотивите. Става дума за 12 млн. лв. годишно", коментира точно преди година таткото Григор Малинов, формулирайки същността на всички атаки срещу Обществения съвет на Фонда.

Съвсем не е случайно, например, че последният скандал около ЦФЛД избухна заради одобрената, но неосъществена на този етап, трансплантация в чужбина на 9-годишния Байрам. Той трябваше да замине за Германия на 20 февруари, но в последния момент Министерството на здравеопазването реши, че операцията може да се извърши у нас. Байрам не получи необходимия му формуляр S2, защото националният консултант по трансплантология е изразил становище, че няма пречки трансплантацията да бъде направена в България.

"Защо не се взимат становищата на детски уролог и нефролог, които са компетентните в този казус да кажат може или не да се помогне на детето в България, а се взима под внимание становището на националния консултант по трансплантология, който нито е детски лекар, нито е нефролог, нито уролог. В случая националният консултант по трансплантология беше предложил детето да бъде оперирано в неговата болница, която дори не отговаря на изискванията на медицинския стандарт по трансплантология за извършване на бъбречни трансплантации", разкри подробности от кухнята Надежда Цекулова. 

Впоследствие, след бурния протест на пациентски и неправителствени организации, на Байрам беше разрешено да замине в Германия. Трансплантацията е насрочена за 27 март, а всички разходи по тея и след това ще бъдат покрити от Националната здравноосигурителна каса и ЦФЛД.

"Какво щеше да се случи с Байрям, ако обществото не беше реагирало? Какво щеше да се случи с десетки други деца, ако обществото не беше реагирало? Именно това, че има хора, които не са лекари и които са готови да говорят без страх от натиск от Министерство на здравеопазването гарантира правата на децата", категорична е и Красимира Величкова от БДФ.

За да спрат злоупотребите с общественото доверие към Фонда и да се прекратят спекулациите по отношение на необходимостта от прозрачност и независим контрол в Обществения съвет, лекари и родители организират протест презд сградата на Министерството на здравеопазването идния вторник, 14 март.

 

Това ще бъде третият протест в защита на Фонда от злополучните събития на 20 април преди година. И ако той също не успее, от единствената у нас структура, която осигурява финансова помощ за лечение на тежко болни деца в чужбина няма да остане и следа. В тази ситуация, без журналисти, пациентски и дарителски организации в Обществения съвет, е твърде вероятно той да се превърне в поредния частен клуб по интереси за разпределянето на държавни милиони. 

 

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития