Новини - България

Щадяща техника за облъчване на рак на гърдата работи в УМБАЛ "Св. Марина"-Варна
Прочетена: 216 пъти
Снимка: Elekta Versa HD

Иновативен метод за намаляване на облъчването в здравите органи и тъкани при терапия на рак на гърдата се прилага в УМБАЛ "Св. Марина"-Варна, съобщават от лечебното заведение.

 

За първи път в България Клиниката по лъчелечение на лечебното заведение е използвала техника с активно координиране на дишането (ABC система на Elekta), синхронизирано с облъчването, при пациентка с карцином на лява млечна жлеза. Това е революционен метод за намаляване на дозата в сърцето, магистралните кръвоносни съдове и левия бял дроб, уточняват от болницата.

 

Едновременно с това за първи път в страната е била приложена и най-модерната техника на облъчване VMAT – обемно ротационно модулирано по интензитет лъчелечение. Тя се отличава от стандартните техники на облъчване с голяма прецизност и намаляване на дозата в околните здрави тъкани и органи. Ползата от комбиниране на двата метода е редуциране почти до минимум на честотата на сърдечните усложнения като атеросклероза, исхемична болест на сърцето, тромбоза на големите съдове и други.

 

Комбинираното приложение на тези два най-модерни метода на лъчелечение също се прилага при всички пациенти с торакални /гръдни/ и абдоминални /коремни/ тумори, чиято позиция зависи от дихателните движения на пациентите. Прилагането им е не само изключително ефикасно, но и удобно за пациента.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития