Новини - Свят

Шест страни от ЕС създадоха алианс за по-евтини лекарства
Прочетена: 408 пъти

Първо по рода си транснационално сътрудничество започнаха шест средиземноморски страни-членки на Европейския съюз. Кипър, Малта, Гърция, Португалия, Италия и Испания се обединиха в “алианс за по-евтини лекарства”, пише Investor.bg. Те са се споразумели да работят заедно с “пълно доверие, солидарност и прозрачност”, за да гарантират на своите граждани по-ниски цени на медикаментите, по-добър достъп до нови иновативни лекарствени средства. Тези техни договорености са записани в “Декларацията от Валета”, която шестимата здравни министри са подписали на 8 май в столицата на Малта, която е ротационен председател на Европейския съюз в момента.

 

Документът изразява политическата воля на шестте правителства да предприемат серия от практически стъпки, включително съвместно договаряне с големите фармацевтични компании, за да постигнат възможно най-добрите цени на лекарствата, като същевременно гарантират устойчивостта на здравните си системи.

 

Инициативата за този съюз е на кипърския министър на здравеопазването Йоргос Памборидис. В Кипър ще е и следващата стъпка в новото сътрудничество. През юни в Никозия ще се проведе първото заседание на сформирания съвместен Технически комитет. С него на експертно ниво започва координацията на практическите действия за изпълнение на политическото споразумение.

 

Само ден след срещата във Валета и подписването на декларацията, която е отворена за всички страни-членки на ЕС, към нея се присъединяват Румъния и Ирландия, Словакия също проучва възможността да се включи, пише сайтът и добавя, че България засега не е проявила интерес, като се позовава на Министерството на здравеопазването на Кипър.

 

Страната ни обаче евентуално може да получи косвен бъдещ ефект, тъй като четири от членките на “Групата от Валета”, които заедно ще се стремят да намалят цените на лекарствата на пазара си – Гърция, Португалия, Италия и Испания, са сред основните референтни държави за България. По техните най-ниски цени страната ни регулира пределните цени на лекарствените продукти, отпускани по лекарско предписание и цените на лекарствените продукти, включвани в Позитивния лекарствен списък и заплащани с публични средства у нас.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития