Новини - България

Шефът на „Медицински одит“ влиза в Обществения съвет на фонда за лечение на деца
Прочетена: 643 пъти

Промениха състава на Обществения съвет към Център „Фонд за лечение на деца“. С решение на Министерски съвет от днес като представител на Министерство на здравеопазването в съвета влиза проф. д-р Златица Петрова, а от Българското национално радио – Гергана Хрисчева.

 

Проф. д-р Златица Петрова е директор на Изпълнителната агенция „Медицински одит“, като целта на смяната е да се засили участието на държавата, за да се гарантира целесъобразността и ефективността при разходване на публичен финансов ресурс за лечение на децата.

 

Промяната на представителя на БНР е инициирана от генералния директор на БНР Радослав Янкулов. Гергана Хрисчева е репортер с ресор „Здравеопазване“ в Програма „Хоризонт“, доказан професионалист с ангажираност към дейността на Център „Фонд за лечение на деца“. Досега представител на радиото във фонда бе здравният журналист Надежда Цекулова. Според нея, мотивите за смяната й са личностни. „Участието ми в протестните действия в БНР преди година, нежеланието ми да работя в атмосфера на непрофесионализъм и откровено управленско невежество, явно са подразнили г-н Янкулов“, написа в личния си блог Цекулова. „Няма да допусна да остане съмнение, че зад тази смяна стои нещо различно от дребнавата отмъстителност на един неспособен ръководител. Както повечето от вас знаят, работя в партньорство и за каузата на Център „Фонд за лечение на деца“ вече 10 години, много преди да стана член на Обществения съвет. Ще продължа да го правя и в бъдеще“, допълва тя и припомня, че за работата в съвета не се получават пари, а само „тъга, ядове, доста нерви, общуване с уплашени, гневни родители, скандали с колеги в името на каузи“. По повод на колегата си Гергана Хрисчева журналистката допълва: „Убедена съм в нейната компетентност и добронамереност, и вярвам, че бързо ще се адаптира към спецификите на работата на Обществения съвет“.

 

Общественият съвет е консултативен орган към Фонда, чиито състав се определя от Министерския съвет. Дейността му е свързана с разглеждане на заявления за финансиране лечението на деца, анализиране на дейността и резултатите от провежданите диагностични и лечебни процедури, организиране на мероприятия за набиране на финансови средства за дейността на фонда, популяризира дарителската инициатива и др.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития