Новини - България

Шанс за сиамските близнаци от Сливен – хирург от САЩ е готов да ги оперира
Прочетена: 225 пъти

Водещ хирург от Университетската детска болница "Монтефиоре" в Ню Йорк се е запознал със случая на сиамските близнаци, които се родиха в Сливен през август м.г. и е изразил желание да ги оперира заедно със своя екип, съобщи Offnews. Богдан и Янко бяха родени от 14-годишна майка, а баща им е неин втори братовчед. Те се отглеждат в Дома за медико-социални грижи за деца „Вяра, Надежда и Любов“ от самото си раждане до днес.

 

За единадесетте си месеца близнаците деца са само в легнало положение, а по-тежко увреденият брат, освен че няма мозъчна дейност е и с много сериозни малформации. По преценка на специалистите другият близнак има шанс да оцелее, ако бъде опериран. Интервенцията е много сложна, по тази причина 15-членна лекарска комисия у нас до този момент не е дала положителен отговор на двете заявления на близките за лечение в чужбина, а наши хирурзи не се наемат да оперират.

 

Семейството е потърсило чуждестранни клиники и е получило съгласие от американските хирурзи, като те смятат, че могат да спасят по-здравия близнак. Болница „Монтефиори“ има опит в този вид интервенции, голяма част от които са успешни.

 

Предстои близките на Богдан и Янко да подадат ново заявление до Центъра „Фонд за лечение на деца“ и да очакват решението на комисията.     

 

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития