Новини - България

Сформират ресорни работни групи за решаване на проблемите в здравеопазването
Прочетена: 274 пъти
Снимка: Министерство на здравеопазването

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров и Управителният съвет на Български лекарски съюз (БЛС) обсъдиха днес във ведоството проблемите в болничната и доболничната помощ, емиграцията на младите лекари, разпределението на средства в Бюджет 2017 и др., съобщиха от министерството.

„Ще разчитам на подкрепата ви, за да намерим баланса на иначе  трудно съвместимите интереси на държавата, в лицето на Министерство на здравеопазването, бизнеса, НЗОК, лекари и пациенти. Не можем да решим проблемите веднага, но можем да предприемем стъпки за минимализирането им“, каза здравният министър и подчерта, че вратите на кабинета му са отворени както за сътрудничество, така и за критики.  

Председателят на Лекарския съюз д-р Венцислав Грозев посочи, че между министерството и съсловната организация няма кардинални разминавания по отношение на аспектите, в които трябва интензивно да се работи и увери:

„Сигурен съм, че ще имаме здрав и полезен за обществото диалог, като за целта е крайно необходимо преговорният процес да бъде постоянна практика. Лекарският съюз, в качеството си на най-голяма съсловна организация, притежава експертния потенциал, който е нужен на българското здравеопазване“.

Представителите на БЛС и министърът се разбраха за сформиране на ресорни работни групи с представители на Лекарския съюз, които ще имат за задача да променят регламентите в наредбата за специализацията, както и да излязат с обща позиция за продължаващото обучение на медиците, за откриването на нови лечебни заведения, за планирането на бюджета и разпределението на средства в болнична и доболнична медицинска помощ, за промяна в текстовете на действащата Наредба №2 и т.н.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития