Любопитно -

Сексът след 55 г. може да е смъртоносен за мъжете
Прочетена: 1087 пъти

Сексът в напреднала възраст повишава риска от сърдечни удари и от сърдечно-съдови проблеми, а това означава и от преждевременна смърт. Този извод важи за мъжете, докато при жените от същата възрастова група е точно обратно. Това показват резултатите от мащабно изследване, извършено от учени от няколко университета под ръководство на социоложката проф. Хуей Лю от Университета на щата Мичиган. Резултатите от изследването са публикувани в списание Journal of Health and Social Behavior, пише БГНЕС.

 

Лю и нейните колеги анализирали данните на 2204 мъже и жени на възраст от 57 до 85 години. Самата анкета се състои от две части. Първата се провежда през 2005 и 2006 година, а втората – след 5 години. След това сравняват показателите от двете изследвания. И в двата случая изследователите провеждат разговори с хората - колко често са водили сексуален живот и са имали проблеми със здравето след половия акт. След това се провежда диагностика на сърдечно-съдовата система на анкетираните, оценява се рискът от възникването на хипертония, инфаркт на миокарда, сърдечна недостатъчност и инсулт. Така изследователите стигат до извода, че представата, че сексът е полезен, е погрешна.

„Съжалявам, че ще трябва да разочаровам някой, но това е така – мъжете в напреднала възраст, които правят секс повече от веднъж седмично, примерно два пъти, страдат по-често от сърдечни заболявания в сравнение с хората, престанали да водят полов живот. Най-често проблеми със сърцето имат мъжете, които смятат секса за много приятен и необходим за здравето“, обобщава Хуей Лю.

Опасността за тях се крие във факта, че възрастните мъже трябва да полагат повече усилия по време на секс. И тази „гимнастика“ обикновено продължава по-дълго, отколкото на младини. Затова тази възрастова група мъже е подложена на по-голямо натоварване на сърдечно-съдовата система.

 

В същото време здравият сексуален живот може да защити по-възрастните жени от сърдечни заболявания, сочи изследването.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития