Новини - България

Сестрите: Всеки медицински специалист да има паник бутон
Прочетена: 656 пъти

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) излезе с отворено писмо във връзка с неспиращите прояви на агресия спрямо медицински лица. Повод за писмото е последният случай, при който млад мъж преби жестоко медицинска сестра в „Пирогов“ в петък срещу събота през нощта.

 

Публикуваме пълният текст на писмото:

 

„Разтревожени сме от факта, че въпреки взетите мерки за ограничаване на агресията от Министерството на здравеопазването, МВР и Прокуратурата, случаите на насилие над медици продължават.

Последният инцидент е от 27 октомври 2017 г., когато дрогиран младеж, приет в Отделението по токсикология на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов", прояви физическа агресия към дежурната медицинска сестра Виолета Стефанова при опит да избяга. Действията му са били толкова неочаквани и напористи, че сестра Стефанова дори не е успяла да натисне мобилния паник бутон, който е бил в джоба й. Вследствие на ударите тя е с мозъчно сътресение и фрактура на лицевите кости, което налага операция. Скоро след инцидента полицията откри трупа на нападателя, който под въздействието на наркотика се е хвърлил от високо.

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настоява в отделенията, където се приемат рискови пациенти, всеки медицински специалист да бъде снабден с паник бутон, както и да се осигури присъствие на служител на реда, когато в отделението има потенциално опасни пациенти. Тези мерки ще бъдат в интерес, както на медицинските специалисти, така и на пациентите.

БАПЗГ осъжда остро всеки акт на агресия и насилие над медицински специалисти. Надяваме се заедно с отговорните институции, ръководствата на лечебните заведения и медиите да пресечем тези опасни прояви, за да могат специалистите в бели престилки да изпълняват в безопасност своя човешки и професионален дълг, а рисковите пациенти да имат шанс да бъдат лекувани."

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития