Любопитно -

Сензорна огърлица ще топи килограми
Прочетена: 346 пъти

Продуктите, с които се храним издават различни звуци, когато ги дъвчем. Компютърният специалист Уъняо Сю е решил да провери дали електронно устройство под формата на огърлица би могло да проследява приема на калории според звуците при хранене, пише CNET, цитиран от в. „Новинар“. Сю е провел малко по мащаб проучване с участието на 12 доброволци, като всеки от тях е получил вода, ябълки, моркови, курабийки, фъстъци, орехи и картофен чипа Сензорната огърлица е била в състояние да определи точния вид храна в 85% от случаите. Изследването е публикувано в журнала Sensors.


Проследяването на приема на храна може да бъде трудна задача. Сю се надява, че устройства като огърлицата AutoDietary в бъдеще биха могли да помагат на хора със здравословни проблеми като затлъстяване или диабет да контролират диетата си.


Огърлицата е все още в ранна фаза на разработка. Тя разпознава някои храни, но трудно различава храни, които звучат по един и същи начин при ядене. Устройството не може да разграничи палачинка без пълнеж от палачинка със сладко, например. Сю възнамерява да преодолее тази пречка с биомонитор, който засича нивата на кръвна захар и други биологични показатели, за да допринесе за определянето на хранителната стойност на продуктите.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития