Новини - България

Семир Абумелих, ГЕРБ: С 3,5 млрд. лв в бюджета си НЗОК ще бъде чиста банка
Прочетена: 474 пъти

В условията на служебен кабинет и без действащо Народно събрание, което да следи решенията на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), публичният фонд ще получи пълната власт да харчи предвидените 3,5 млн. лв. в проектобюджета му през 2017 г. по свое собствено усмотрение. За това предупреди депутатът от ГЕРБ Семир Абумелих по време на дебатите в пленарна зала преди гласуването на разчетите на първо четене.

"Вижте какво залагаме - 3,5 млрд. лв. има в бюджета на здравната каса. Чиста банка! Ние всички даваме право на Надзорния съвет от няколко души - четири или пет са, сами да определят правила как да харчат тези пари. Ей това е безхаберие, това е несериозно. Кажете ми, за Бога, каква икономическа логика има вложена в това този, който харчи парите да му кажеш "И ти давам право да ги харчиш така, както ги искаш", възмути се Абумелих от парламентарната трибуна.

Според него са необходими спешни промени, за да не се отвори вратата на бъдещи злоупотреби. Проблемът е, че без действащ парламент няма да има кой да бди над бюджета на НЗОК и да следи за разпределението на средствата.

 

Абумелих се обърна и към следващия слжебен министър на здравеопазването (който и да е той), за да го предупреди, че системата отдавна е остаряла и се нуждае от коренна промяна.

"Тази здравна система вече не работи. Моделът й е стар и не може да посрещне предизвикателствата на модерното здравеопазване", категоричен е депутатът от ГЕРБ.

По думите му потребностите от лечение и терапия вече са други, защото фармацевтичната индустрия разработва все по-нови медикаменти. Пациентите пък не се примиряват с посредствени услуги и питат защо в болниците няма апаратура или добре подготвен медицински персонал. 

"Демонополизация на касата е решението. И това не означава, че богатият ще се лекува , а бедният - ще мре. Точно обратното, защото разходите ще се разпределят между повече играчи", коментира Абумелих.

Депутатът от ГЕРБ е категоричен, че ако между първо и второ четене на проектобюджета на здравната каса депутатите не излязат от границите на политическите си формации и не постигнат консенсус за бъдещите мерки, реформите ще си останат празни приказки.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития