Новини - България

Семейство се отрови с гъби от „Кауфланд“, изтеглят ги от пазара
Прочетена: 751 пъти

Трима души се отровиха с гъби, закупени от магазин „Кауфланд“. Пострадалите, които са от едно семейство, са потърсили помощ в УМБАЛ „Александровска“, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

 

И тримата са консултирани от токсиколог в „Пирогов“. Там са проведени диагностични изследвания и е доказан холинолитичен синдром, който според специалистите по всяка вероятност се дължи на микоатропиново гъбно отравяне.

 

Двама от пострадалите са хоспитализрани в болница „Александровска“, а третият е пренасочен за лечение в „Пирогов“. Състоянието и на тримата пациенти е стабилизирано, но остават под постоянно лекарско наблюдение.

 

При снемане на анамнеза е установено, че на 12 юни семейството е консумирало заешка яхния с лук, моркови и култивирани гъби, печурки, заупени от магазин „Кауфланд“ в София. Информацията за регистрираното хранително отравяне е подадена незабавно към Областната дирекция по безопасност на храните с цел предприемане на необходимите мерки за спиране на продажбата и изземване на наличните количества гъби от магазинната мрежа. Очаква се изследване на иззетите гъби и доказване на токсина, причинил отравянето.

 

От Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщиха, че проверяват информацията.  Вече е наложена забрана за продажбата на култивирани печурки в магазини от веригата и е наредено всички количества да бъдат изтеглени. Инспекторите са изискали от търговската верига и документите за произход, годност и качество на всички видове гъби, които предлага.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития