Новини - България

Семерджиев ще проверява търга за ваксини на Москов
Прочетена: 315 пъти

Обществената поръчка за доставка на ваксини за 27,3 млн. лв. с ДДС, обявена в последния работен ден на бившия здравен министър д-р Петър Москов, ще бъде детайлно проверена. Това обяви наследникът му от служебното правителство д-р Илко Семерджиев след първото за кабинета заседание. 

"Ще търсим механизъм за осигуряването на ваксините до края на 2019 година, тоест за поне още две години след края на 2017 г.", обяви служебният министър на здравеопазването.

Екипът му е установил, че търгът действително е обявен в последния ден от мандата на министър Москов, но на този етап не могат да се правят изводи за неговата целесъобразност. Въпреки това д-р Семерджиев е разпоредил внимателно да се разгледа тръжното досие на поръчката и количествените показатели. 

"Имаме казуси от минали години, които не бих желал да допускаме занапред. Очевидно ваксините, които предстои да бъдат доставени по този търг, ще бъдат доставени, но ще бъдат за текущата 2017 г. Ние търсим допълнителен механизъм така, че да съумеем да направим поръчки и за следващите две години, за да имаме тригодишна перспектива така, че да нямаме недостиг, защото един и същи казус се повтаря вече няколко години", посочи д-р Семерджиев.

По думите му производството на някои от ваксините отнема между 24 и 36 месеца, затова е важно поръчката да се направи достатъчно рано. Нужни са и допълнителни разговори с производителите, защото ако нито една от фирмите няма гаранции, че ще спечели търга, или условията не я устройват, няма как да участва в процедурата.

 

Проблемът с доставката на 4-, 5- и 6-валентните ваксини у нас е поне от 3-4 години. Последен с него се сблъска друг служебен здравен министър - д-р Мирослав Ненков. Причината е, че на пазара има само двама производители, единият от които никога не е печелил въпросния търг за доставка. Той няма как да включи България в плановете си, защото е невъзможно да произведе и достави нужните на страната ни количества в рамките само на няколко месеца.

 

В резултат на пазара остава само една фирма, която също се бори за по-добри условия по търга, но изцяло за сметка на българските пациенти. Москов заобиколи процедурата и се сдоби с обвинение, доставяйки ваксини от Турция. Ако наследникът му Семерджиев успее да намери законен изход от ситуацията, ще е първият здравен министър, решил проблема с ваксините.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития