Новини - България

Семерджиев опитал да уреди свой човек на пост чрез заплахи. Наложена му е мярка за неотклонение „Подписка“
Прочетена: 340 пъти

Специализирано звено „Антикорупция“ към Софийска градска прокуратура (СГП) привлече като обвиняем д-р Илко Семерджиев – министър на здравеопазването за престъпление по чл. 269 ал. 1 от НК, съобщава прокуратурата. Служебният вицепремиер е обвинен в това, че на 24.03.2017 г. е заплашил с уволнение директор на изпълнителна агенция към Министерство на здравеопазването, ако не назначи посочено от него лице за свой заместник.

 

На 20.02.2017 г. в Министерството на здравеопазването е проведена среща между министъра и директора на изпълнителната агенция, по време на която Семерджиев е заявил, че желае директорът на агенцията да назначи за свой заместник посочено от него лице. Директорът на изпълнителната агенция извършил проверка за лицето и установил, че е собственик на дружества, занимаващи се с дейности в областта на здравеопазването и е в конфликт на интереси с длъжността на заместник изпълнителен директор на агенцията.

 

На 27.02.2017 г. лицето, което Семерджиев настоявал да бъде назначен за заместник изпълнителен директор, отишло в агенцията и провело среща с нейния директор. На тази среща директорът на агенцията го уведомил, че тъй като е собственик на дружества, занимаващи се с дейности в областта на здравеопазването би се намирал в конфликт на интереси, ако бъде назначен на позицията, която се иска от служебния министър.

 

На 24.03.2017 г., тъй като лицето не било назначено, в разговор с директора на агенцията, Илко Семерджиев на висок тон му отправил заплахи, че ако не назначи посоченото от него лице, ще го уволни. Министърът е заявил:

“Мога да ви уволня, мога и да ви направя други неща“.

Той го заплашил, че до понеделник трябва да му докладва за назначаването на посоченото от него лице за заместник. Заявил, че не се интересува от моралните задръжки на директора по повод конфликта на интереси и че няма да го слуша нито секунда повече.

 

Илко Семерджиев е с мярка за неотклонение „Подписка“.

 

Разследването продължава.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития