Новини - България

Семерджиев: Няма реформа "Москов", има серия неудачни решения
Прочетена: 550 пъти

В здравеопазването цари пълен хаос. Няма никакви реформи "Москов", а само серия неудачни решения, наречени с гръмкото име "реформи". Ще поправяме грешките, обяви служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев в ефира на bTV по повод собствените му приоритети в управлението, обявени в края на миналата седмица. 

"Това е човекът, който е взимал тези решения. Те между другото са санкционирани на две нива - Върховен административен съд и Конституционен съд, когато говорим за Закона за здравното осигуряване. Така че за него се е произнесла съдебната власт", заяви д-р Семерджиев.

По думите му една от грешките, за които тепърва ще се търси решение, е централизираната листа на чакащите, в която в момента са записани около 4 000 души. Листата се появи заради т. нар. задължителна здравна карта, която даде лимити на болниците до ниво легла.

"Тоест, в една болница, в едно отделение може да има свободни легла, но хората влизат в листа на чакащите, защото в друго отделение няма", отбеляза служебният здравен министър. 

Лимитите под тази форма и достъпът на пациентите до здравна помощ ще могат да се регулират чрез промяна на текстовете в Националния рамков договор за 2017 г., добави д-р Семерджиев. За целта екипът му ще работи за възстановяване на договорното начало между Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българския лекарски съюз (БЛС).

 

Според д-р Семерджиев хаосът в здравеопазването се дължи на лошо управление и на явна злоупотреба с власт.

"Ако си спомняте добре, когато той стана министър, назначи съветничката в политическия си кабинет, като подуправител на касата и точно тогава беше уволнен д-р Димитър Петров. Сега имаме възстановяване на справедливостта. И само едно уточнение - аз не се разпореждам с Националната здравноосигурителна каса и д-р Петров не е мой съветник в политическия ми кабинет. Напротив, точно обратното е. Москов самоуправства с власт, притиска хората да подават оставки ... Такова нещо в моя стил няма, аз не съм направил подобно нещо", категоричен беше д-р Семерджиев. 

Освен това по думите му не е вярно, че въвеждането на електронната автентификация в болниците не е струвала и стотинка на гражданите. Хората сами са платили въвеждането й през данъците и здравните си осигуровки, добави служебният министър.

"Болниците бяха принудени да купуват средно над 10 такива скенери и биометрични контролери за биометрични данни, а НЗОК беше принудена силово да похарчи пари за софтуер. Това са нашите пари от здравни вноски, това са нашите пари от данъци. Слава Богу, че това не са много средства - едни 477 хил. лв., похарчени за софтуер, който обаче не дава необходимия ефект, очевидно е, че трябва да се вземат други работещи решения. А този, който е направил незаконен разход, трябва да отговаря за това", коментира д-р Семерджиев. 

Накрая служебният министър категорично отрече предположенията, че търси реванш за действията на предшественика си д-р Петър Москов.

"Реванш за какво? Аз се грижа за обществения интерес и интереса на пациентите. Това не е реванш, това са само констатации. Оценка за последните две години. Вие я наричате радикална", обърна се д-р Семерджиев към водещия.

Целият разговор можете да гледате ТУК.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития